„Este inacceptabil că dreptul la întrunire paşnică al cetăţenilor este atacat prin discurs sexist care perpetuează stereotipurile existente în societatea noastră. Exploatând stereotipurile de gen, preşedintele PD atacă, prin derâdere, ONG-urile ce au îndrăznit să îşi exprime o poziţie contrară iniţiativei PD de modificare a sistemului electoral”, se spune în declaraţia organizaţiei neguvernamentale.

CPR îi cere lui Plahotniuc să prezinte scuze publice pentru declaraţiile sexiste în următorul său briefing.

„Utilizând stereotipurile şi expresiile sexiste, politicienii din Republica Moldova deseori consolidează prejudecăţile existente în societate etalonând femeile drept inferioare. Expresia „să te ascunzi după fustă” este sexistă pentru că ţinteşte să atace ”masculinitatea” cuiva – în cazul dat al societăţii civile şi a protestatarilor. Acelaşi mesaj politic ar fi putut fi transmis fără utilizarea discursului misogin (spre exemplu ”se ascund după ONG-uri”). Republica Moldova s-a angajat, să elimine discriminarea pe baza de sex, prin strategia pe anii 2016-2020 de asigurare a egalitatăţii între femei şi bărbaţi în Republica Moldova. Considerăm că rolul politicienilor în promovarea unui discurs civilizat este unul foarte important, iar utilizarea limbajului sexist de către persoane care se află în poziţii de luare a deciziilor este inacceptabilă şi condamnabilă”, se mai spune în declaraţie.

Centrul pentru Politici şi Reforme este o platformă independentă, care are drept scop îmbunătăţirea politicilor publice în Republica Moldova şi promovarea reformelor structurale conforme principiilor europene, în beneficiul societăţii.