Grupul PPE crede cu tărie în proiectul PSRM-PD: „Comisia de la Veneția nu are cum să dea aviz negativ”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia de la Veneția nu are cum să dea aviz negativ pe marginea proiectului comun al PSRM și PD privind schimbarea sistemului electoral în unul mixt, deoarece avizul acesteia nu vizează oportunitatea politică. Asigurarea vine din partea deputatului Ștefan Creangă, membru al Grupului parlamentar Popular European.

„Comisia de la Veneția nu va da aviz negativ, deoarece nu se expune ca oportunitate politică, ci oferă mecanisme. Iată de ce nu are cum să fie aviz negativ”, a spus creangă după întrevederea cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHK.

Acesta a anunțat că a cerut experților să se expună pe marginea mai multor aspecte ale proiectului, printre care finanțarea campaniei electorale, constituirea circumscripțiilor uninominale, dar și durata campaniei electorale de 30 de zile, care în viziunea membrilor Grupului este mică.

„În cadrul discuțiilor am abordat câteva subiecte sensibile și am cerut experților să se dea cu părere privind reflectarea campaniei electorale, atât la nivel de radiodifuzori naționali, cât și cei privați, circumscripțiile și criteriile care se vor regăsi în Codul Electoral, dar și despre eliberarea certificatului cu drept de vot, pe parcursul alegerilor”, a spus Creangă.

De asemenea, membrii Grupului au cerut părerea experților privind cazierul de integritate al candidaților și mecanismul de contestare a alegerilor.

La rândul său, Iurie Leancă a anunțat că „a informat reprezentanții Comisiei despre faptul că ne-am constituit recent, anterior făcând parte dintr-un partid care s-a pronunțat pentru schimbarea sistemul electoral. Le-am explicat și raționamentele votului (din 5 mai – n.r.)”.

Amintim că, până astăzi o delegație a Comisiei de la Veneția se află în Republica Moldova pentru a analiza climatul în care se dorește schimbarea sistemului uninominal, urmând ca în luna iunie curent Comisia să dea un aviz proiectului comasat al PSRM și PD.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...