Socialiştii încep colectarea semnăturilor pentru referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă

Socialiştii au anunţat că astăzi încep colectarea semnăturilor pentru referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Primul cort de colectare a semnăturilor va fi instalat vizavi de Primăria Chişinău.

Socialiştii îl acuză pe Dorin Chirtoacă de delapidări de fonduri şi de administrarea proastă a oraşului.

Curtea de Apel Chişinău a acceptat joi, 27 aprilie, cererea grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor de organizare a referendumului local de revocare din funcţie a primarului Dorin Chirtoacă.

Astfel, în termen de 60 de zile, grupul de iniţiativă respectiv trebuie să prezinte numărul necesar de semnături.

Potrivit Codului electoral, revocarea primarului prin referendum poate fi inițiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunității locale, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice, fapte confirmate în modul stabilit.

Decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decît au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

La alegerile locale din iunie 2015 Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal a acumulat 53,54% sau 163 570 voturi. Contracandidata sa, Zinaida Greceanîi, candidatul Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”- 46,46% sau 141 929 voturi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.