Costul noului pachet alimentar pentru donatorii de sânge va fi dublat. Ce va conţine

Costul noului pachet alimentar pentru donatorii de sânge va fi dublat, de la 50 lei cum este în prezent până la 100 lei. În plus, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a modificat conținutul pachetului alimentar. Noile produse vor fi distribuite donatorilor din luna octombrie, 2017.

Alimentele au fost identificate în cadrul unui grup de lucru, creat la inițiativa ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan.

Astfel, noul pachet alimentar va include patru produse naturale, fără aditivi alimentari sintetici. Donatorii vor primi câte un litru de suc fără adaos de zahăr, din struguri, mere sau mere și struguri. Dintre produsele bogate în proteine, pachetul alimentar va conține 300 de grame de carne înăbușită sau 160 de grame de pește natural în suc propriu.

De asemenea, donatorii vor primi aproximativ 100 de grame de ciocolată, 400 grame de halva sau 250 de grame de fructe uscate. Noul set va include și o conservă de legume bogate în vitamine.

În total, pachetul alimentar va conține cel puțin 80 de grame de proteine și 1500 de calorii, necesare pentru recuperarea unei persoane după donarea sângelui.

Alimentele identificate de grupul de lucru sunt produse în țară. Noul pachet alimentar va costa 100 de lei, mai mult cu 50 de lei decât în prezent. Pentru asigurarea donatorilor cu produse alimentare, în perioada octombrie-decembrie 2017, vor fi necesare cheltuieli suplimentare de 2 milioane 500 de mii de lei. Banii vor fi alocați  din contul economiilor făcute de Ministerul Sănătății.

În prezent, pachetul alimentar conține suc de mere și struguri, pateu din carne de găină, sardine în ulei și lapte condensat.

Donatorii de sânge primesc pachete alimentare din 2009. Alimentele sunt procurate în cadrul licitațiilor publice de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

>Peste 79 de mii de donări de sânge au fost efectuate, anul trecut, în Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.