Pacienți iradiați la Bălți. Factori de decizie ai Spitalului Municipal cunoșteau situația, dar nu au intervenit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai mulți pacienți ai Secției imagistică a Spitalului Municipal din Bălți au fost iradiați și le-au fost cauzate arsuri de raze roentgen după ce au trecut câte un curs de radioterapie. Potrivit unor investigații efectuate de Procuratura Generală în cadrul ÎMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi, s-a stabilit că Secția imagistică medicală (radiografie), în care se află cabinetul de radioterapie, oferea neautorizat tratamente de radioterapie, prin utilizarea unei instalații cu raze „X”- Roentgen TA-02. Cabinetul nu avea acreditările necesare, aparatul utilizat, fabricat în anul 1989, nu deținea Certificat de securitate și nu era verificat metrologic.

Deși factorii de decizie ai ÎMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți cunoșteau despre abaterile grave în activitatea respectivei secții, aceștia au permis funcționarea ei, iar pentru a legaliza și justifica activitatea, au solicitat și primit de la Centrul Național de Sănătate Publică Bălți autorizația sanitară de funcționare. În rezultatul utilizării neautorizate a instalației de către personal necalificat, au fost iradiați mai mulți pacienți, care au trecut curs de radioterapie și cărora le-au fost cauzate arsuri de raze roentgen.

Procurorii au dispus stoparea funcționării Instalației cu raze „X” și au inițiat urmărirea penală atât pentru încălcarea din neglijență de către medic a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, cât și în privința factorilor de decizie din cadrul Spitalul Clinic Municipal Bălți, și ai Centrului Național de Sănătate Publică Bălți pentru acțiuni care depășesc în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege.

Pentru aceste infracțiuni, legislația prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...