Pacienţi, iradiaţi la Bălţi. Mai multor persoane, care au trecut curs de radioterapie, le-au fost cauzate arsuri

Procurorii au stabilit că la Spitalul Clinic Municipal Bălţi au fost oferite neautorizat tratamente de radioterapie, prin utilizarea unei instalaţii cu raze „X”- Roentgen TA-02.

Potrivit procurorilor, Secţia imagistică medicală (radiografie), în care se află cabinetul de radioterapie, nu avea acreditările necesare, aparatul utilizat, fabricat în anul 1989, nu deţinea Certificat de securitate şi nu era verificat metrologic.

Deşi factorii de decizie ai IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi cunoşteau despre abaterile grave în activitatea respectivei secţii, aceştia au permis funcţionarea ei, iar pentru a legaliza şi justifica activitatea, au solicitat şi primit de la Centrul Naţional de Sănătate Publică Bălţi autorizaţia sanitară de funcţionare.

În urma utilizării neautorizate a instalaţiei de către personal necalificat, au fost iradiaţi mai mulţi pacienţi, care au trecut curs de radioterapie şi cărora le-au fost cauzate arsuri de raze roentgen.

Procurorii au dispus stoparea funcţionării Instalaţiei cu raze „X” şi au iniţiat urmărirea penală atât pentru încălcarea din neglijenţă de către medic a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, cît şi în privinţa factorilor de decizie din cadrul Spitalul Clinic Municipal Bălţi, şi ai Centrului Naţional de Sănătate Publică Bălţi.

Pentru aceste infracţiuni, legislaţia prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.