O înregistrare video făcută de organizaţia neguvernamentală Sea-Watch arată nava pazei de coastă apropiindu-se la câţiva metri, în timp ce se deplasa cu viteză spre vasul cu migranţi. Sea-Watch a afirmat că a primit instrucţiuni de la paza de coastă italiană privind preluarea de către Libia a comenzii la faţa locului, iar nava ONG s-a oprit în aşteptarea de noi instrucţiuni. "Fără niciun avertisment, ne-au trecut prin faţă în drum spre vasul cu migranţi. Au făcut o manevră extrem de periculoasă", a relatat un purtător de cuvânt.

Paza de coastă din Tripoli a precizat că incidentul a avut loc la 30 de kilometri de coasta Libiei şi că "o organizaţie de salvare internaţională numită Sea-Watch a încercat să îngreuneze misiunea (...) susţinând că Libia nu este sigură pentru migranţi". El a adăugat, fără alte detalii, că paza de coastă a fost angajată şi într-un schimb de focuri cu contrabandişti.

Libia este principalul punct de plecare al migranţilor care încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană. Anul trecut, numărul celor care au reuşit a fost un record — 181.000, iar anul acesta, sosirile în Italia sunt în creştere cu 30%. Migranţii interceptaţi de libieni sunt readuşi în Libia şi închişi în centre de detenţie cunoscute pentru condiţiile foarte proaste şi relele tratamente. Paza de coastă libiană beneficiază de pregătire din partea Uniunii Europene şi încearcă să limiteze fluxul de migranţi către Europa.