Germania face curățenie în armată şi vrea să scape de militarii neonazişti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri un plan de reformare fundamentală a armatei după descoperirea unor simpatizanţi de extremă dreapta în rândurile acestei instituţii, informează DPA şi Reuter, potrivit Agerpres.

Adresându-se comisiei de apărare din Bundestag, Von der Leyen a afirmat că în prezent se desfăşoară „un amplu proces” de reformare a structurilor armatei, „de la recrut la general, de la instructor la ministru”.

Potrivit ministrului apărării, eforturile de reformă includ regândirea funcţiilor de conducere, a măsurilor disciplinare, a educaţiei politice a militarilor, dar şi clarificarea aşa-numitului „Traditionserlass”, un set de reguli care guvernează din 1982 modul în care armata tratează tradiţiile militare ale ţării.

Decizia intervine în urma unui scandal care a zguduit Bundeswehr-ul şi Ministerul Apărării în ultimele săptămâni, legat de arestarea unui ofiţer cantonat la baza franco-germană de la Illkirch, lângă Strasbourg (estul Franţei), suspectat că a plănuit asasinarea unor personalităţi de stânga sau a unor străini, dându-se drept refugiat sirian. Marţi a fost arestat un al doilea suspect în acest complot.

Conducerea armatei germane a anunţat duminică ordonarea unei inspecţii în toate cazărmile după descoperirea unor simboluri naziste în două dintre acestea.

Ursula von der Leyen, o apropiată a cancelarului Angela Merkel, a primit critici din întreg spectrul politic pentru eşecul de a depista şi eradica extremismul de dreapta din rândurile armatei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...