„Nu sunteți credibili, deveniți penibili”: O nouă acțiune de protest la Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanții societății civile s-au adunat și în această seară, 10 mai, în fața Parlamentului pentru a se expune împotriva modificării sistemului electoral. De această dată, cei adunați au vorbit despre avantajele și dezavantajele votului mixt și uninominal.

Directorul de programe din cadrul Centrului de Politici și Reforme, Dumitru Alaiba, a declarat că inițiatorii modificării sistemului electoral prezintă avantaje inventate și a transmis oficialilor care acuză societatea civilă că face politică că, faptul că ești împotriva unei legi, nu înseamnă să faci politică, dar înseamnă să ai atitudine față de acțiunile guvernării.

Dumitru Alaiba a menționat că modificările propuse vor avantaja partidele de la guvernare și chiar dacă votul va fi dat pentru un candidat, acesta cu ușurință poate migra la partidul de guvernare. Potrivit lui, sistemul mixt favorizează candidații cu bani și pe cei care au acces la resursele administrative, or nu asta înseamnă democrație. Activistul a mai spus că acest sistem a fost recunoscut ca un eșec atât în România, cât și în Ucraina și s-a constat că acest sistem nu vine să combată corupția. Dimpotrivă, amplifică acest fenomen, inclusiv în rândul deputaților.

Expertul Sergiu Tofilat a spus că oamenii nu acceptă să fie manipulați și nu mai vor să tolereze actele de corupție. Oamenii își doresc să trăiască într-un stat liber, în care să se poată exprima liber și în care să existe viitor, iar cei plecați să se întoarcă acasă.

Amintim că vineri, 5 mai, în ziua în care Parlamentul a votat în prima lectură modificarea sistemului electoral în cel mixt, reprezentanții mai multor ONG-uri au semnat o declarație împotriva modului în care a fost votat proiectul de lege.

Manifestanții au stabilit că se vor aduna în fiecare seară la ora 17.00 și duminică – la ora 12.00 pentru a protesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...