Liberalii cer tragerea la răspundere a președintelui Igor Dodon pentru trădare de patrie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Liberal condamnă participarea trupelor din cadrul Grupului Operativ Tactic al Federației Ruse (GOTR) la parada militară de la Tiraspol, dedicată Zilei de 9 mai, dar și lipsa de reacție a președintelui Igor Dodon, aflat în acel moment la Moscova. Astfel, liberalii organelor abilitate ale Republicii Moldova să se autosesizeze și să pornească o anchetă penală și tragere la răspundere a celor vinovați pentru încălcarea suveranității Republicii Moldova, inclusiv a lui Igor Dodon, pentru trădare de patrie.

Potrivit PL, chiar dacă cu câteva zile înainte de parada militară Ministerul de Externe a avertizat Ambasada Federației Ruse să nu permită militarilor ruși să defileze la Tiraspol de 9 mai, acest apel al autorităților constituționale ale Republicii Moldova a fost ignorat. Mai mult de atât, „în timp ce trupele GOTR mărșăluiau pe străzile din Tiraspol, Igor Dodon se distra la parada militară de la Moscova și bea șampanie cu Vladimir Putin”, se arată în comunicatul PL.

„Condamnăm atitudinea sfidătoare și/sau lipsă de respect a Federației Ruse la adresa Republicii Moldova și atragem atenția opiniei publice că aceste acțiuni contravin angajamentelor asumate de către Rusia conform principiilor și normelor dreptului internațional. Or, potrivit declarațiilor oficiale făcute în repetate rânduri de către demnitari de rang înalt de la Moscova, acest stat s-a angajat să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, susțin liberalii.

De asemenea, formațiunea condamnă comportamentul și „trădarea” lui Igor Dodon și „lipsa de reacție la acțiunile sfidătoare ale Federației Ruse”. „Anume el, în calitate de garant al respectării Constituției, pe care a jurat când a fost investit în funcție, era obligat să ceară Rusiei „prietenilor lui” să oprească aceste abuzuri la adresa statului nostru”, sunt convinși liberalii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...