O grupare criminală a ameninţat cu moartea un bărbat din Ocnița. A cerut să-i transmită 140 000 lei

Oamenii legiiși au efectuat patru percheziții în raionul Ocnița şi au reținut două persoane, după ce un locuitor din satul Bârnova a fost ameninţat cu moartea şi obligat să transmită 140 mii de lei unei grupări criminale, din care făceau parte şi persoanele menţionate.

PCCOCS deține informații că și alți locuitori ai raionului Ocnița au avut de suferit în urma activității ilegale a grupării menționate.

Astfel, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, din gruparea criminală fac parte mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, care anterior au fost certați cu legea. Liderul acestei grupări, anterior și-a ispășit pedeapsa cu închisoarea pe un termen de 13 ani, iar acum este suspectat de apartenența la organizația criminală „Machena”.

De asemenea, este suspectat că ar acumulabani prin șantaj în interesul acestei organizații.

Gruparea criminală condusă de către persoana indicată, în perioada 29 august 2016 – 31 decembrie 2016, sub un pretext inventat,  prin ameninţere cu aplicarea violenţei periculoase şi cu moartea, aflându-se în raionul Ocnița, au cerut de la un locuitor al satului Bîrnova, raionul Ocnița, să le transmită suma de 140 000 lei, precum și alte bunuri.

Astfel, în perioada de timp menționată, victimei i-a fost cauzat un prejudiciu material în proporții mari în valoare totală de 139 426 lei.

În urma perchezițiilor au fost depistate și ridicate un telefon mobil de model iPhone 7, transmis de către una din victime, precum și suma de 1450 euro, 1720 dolari americani și 8000 lei MD, bijuterii din aur, proveniența cărora la moment se stabilește.

Referitor la sumele de bani obținute de către membrii grupării criminale, există o bănuială că acestea erau acumulate pentru susţinerea condamnaţilor în instituţiile penitenciare, precum și pentru asigurarea activității nemijlocite a grupării.

La această etapă, au fost reținute 2 persoane, care au statut de învinut. În privința acestora, procurorii au expediat judecătorului de instrucție demersuri privind aplicarea măsurii sub formă de arest preventiv. La fel, sunt întreprinse acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație în vederea identificării și tragerii la răspundere a celorlalți membri ai grupării criminale.

Dacă vor fi găsiți vinovați riscă pedeapsa cu închisoarea de la 11 până la 13 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.