'Cred că este suficient', a spus Reinhold Mitterlehner la sediul din Viena al partidului său, adăugând că activitatea sa politică a devenit 'tristă şi fără sens'. 'Este imposibil să fii şi în opoziţie şi la guvernare în acelaşi timp', a mai spus el făcând aluzie la tensiunile din coaliţie.

Decizia sa îi deschide calea ministrului de externe Sebastian Kurz să preia preşedinţia partidului. În vârstă de 30 de ani, Kurz susţine înăsprirea politicilor privind imigraţia şi este unul dintre cei mai populari politiceni austrieci, fiind considerat un succesor natural al lui Mitterlehner la conducerea Partidului Popular.

Reinhold Mitterlehner s-a străduit să tempereze tensiunile în creştere dintre formaţiunea sa şi social-democraţii cancelarului Christian Kern, dar nucleul dur din OeVP a pus sub semnul întrebării viitorul parteneriatului cu partidul actualului şef al guvernului.

Popularii şi social-democraţii, care guvernează împreună din anul 2007, s-au confruntat în ultima vreme la scenă deschisă pe numeroase teme, precum politica fiscală, imigraţia şi reforma sistemului de învăţământ.

Presa austriacă speculează de ceva timp cu privire la organizarea de alegeri anticipate în toamna acestui an sau în primăvara viitoare, cele la termen fiind programate în toamna lui 2018.

Conform ultimelor sondaje, partidul naţionalist FPOe conduce în intenţiile de vot, cu circa 30%, urmaţi cu doar un procent mai jos de social-democraţii din SPOe, în timp ce popularii din OeVP au circa 21%.