Ilian Cașu: Comisia de la Veneția rămâne în continuare sceptică în privința necesității modificării sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia de la Veneția rămâne, și în continuare, sceptică în privința necesității modificării sistemului electoral în Moldova, ca urmare a înțelegerii dintre Vlad Plahotniuc și Igor Dodon în acest sens, considerând că aceasta doar va fortifica puterea oligarhului slăbind partidele politice. Acestea sunt rezultatele întâlnirii reprezentanților „Partidului Nostru” și Comisiei de la Veneția. Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care se află în afara hotarelor țării, a luat legătura cu experții europeni prin Skype.

„Reprezentanții „Partidului Nostru” au desfășurat o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, condusă de vicepreședintele Thomas Markert. Noi am expus îngrijorările noastre și am explicat cui în Republica Moldova îi convine modificarea sistemului electoral, sigur că îi convine doar lui Plahotniuc”, a declarat vicepreședintele „Partidului Nostru”, Ilian Cașu după întrevedere. Potrivit lui, tandemul cu Dodon i-a fost necesar oligarhului cu scopul de a obține acel „consens larg” despre care s-a vorbit și „a păcăli Comisia de la Veneția”.

Cașu a menționat, de asemenea, că în cadrul întrevederii a avut posibilitatea, prin Skype, să discute cu reprezentanții Comisiei de la Veneția și președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Usatîi, la rândul său, a dat exemplul Găgăuziei unde deja funcționează sistemul uninominal. „Acolo Partidul Democrat al lui Plahotniuc, cu un rating de 1% în autonomie, prin corupere politică, a reușit să obțină majoritatea în legislativul local. A fost un proiect pilot pentru a testa acum acel proiect pilot la nivel național”, a explicat Ilian Cașu poziția exprimată de Renato Usatîi.

Potrivit lui Cașu, vicepreședintele Comisiei, Thomas Markert, a declarat că rămâne și în continuare sceptic vizavi de necesitatea modificării sistemului electoral în țara noastră. „Comisia de la Veneția deja a dat un aviz negativ unui proiect mixt în 2014 și acest scepticism constă în faptul că, îl citez pe Thomas Markert, un astfel de sistem electoral doar va consolida oligarhia în Republica Moldova și va slăbi partidele politice”, a spus Cașu.

Amintim că o delegație a Comisiei de la Veneția se află într-o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai curent, în contextul inițiativei de modificare a sistemului electoral. Tot ieri aceștia au avut o întrevedere cu liderii opoziției extraparlamentare de dreapta, Maia Sandu și Andrei Năstase


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...