Parlamentul, rezervat după întrevederea „cu ușile închise” dintre Andrian Candu și experții Comisiei de la Veneția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Desfășurată cu ușile închise și fără declarații de presă după, Parlamentul anunță doar despre faptul că întrevederea dintre președintele Parlamentului, Andrian Candu, și delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR a avut loc, fără a spune însă și care este opinia Comisiei vizavi de inițiativa de modificare a sistemului electoral în Moldova.

„Mizăm pe expertiza și recomandările Comisiei de la Veneția pentru a putea discuta în Parlament proiectul în lectura a II-a. Un grup de lucru va îmbunătăți proiectul în baza recomandărilor venite din partea tuturor partenerilor de dezvoltare”, transmite Direcția comunicare a Parlamentului cuvintele lui Andrian Candu, prin intermediul unui comunicat.

La fel, aceasta susține că „Parlamentul va vota proiectul de lege pentru schimbarea sistemului electoral numai după avizul Comisiei de la Veneția pentru proiectul de compromis, susținut cu un larg consens și votat în prima lectură la 5 mai de 74 de deputați”.

Nu în ultimul rând, în comunicat se menționează faptul că ieri, membrii delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR s-au întâlnit cu liderii partidelor extraparlamentare, iar astăzi, experții vor avea întrevederi cu liderii fracțiunilor parlamentare, președinta CEC și ministrul Justiției. De asemenea, este programată o discuție cu reprezentanții societății civile și președintele țării.

„Avizul Comisiei de la Veneția pentru proiectul de schimbare a sistemului electoral urmează să fie publicat în luna iunie curent”, se arată în comunicat.

Menționăm că delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai. Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului proiectului de lege pentru revizuirea legislației electorale a Republicii Moldova.

Trebuie de menționat că după întrevederea de ieri cu membrii delegației, vicepreședintele „Partidului Nostru”, Ilian Cașu, a menționat că Comisia de la Veneția rămâne și în continuare sceptică în privința necesității modificării sistemului electoral în Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...