Avizul Comisiei de la Veneția pentru proiectul de schimbare a sistemului electoral, publicat în luna iunie

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR, care se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai.

Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului proiectului de lege pentru revizuirea legislației electorale a Republicii Moldova.

Mizăm pe expertiza și recomandările Comisiei de la Veneția pentru a putea discuta în Parlament proiectul în lectura a II-a. Un grup de lucru va îmbunătăți proiectul în baza recomandărilor venite din partea tuturor partenerilor de dezvoltare”, a menționat Andrian Candu.

Parlamentul va vota proiectul de lege pentru schimbarea sistemului electoral numai după avizul Comisiei de la Veneția pentru proiectul de compromis, susținut cu un larg consens și votat în prima lectură la 5 mai de 74 de deputați.

Ieri, membrii delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR s-au întâlnit cu liderii partidelor extraparlamentare.

Astăzi, experții vor avea întrevederi cu liderii fracțiunilor parlamentare, președinta CEC și ministrul Justiției. De asemenea, este programată o discuție cu reprezentanții societății civile și președintele țării.

Avizul Comisiei de la Veneția pentru proiectul de schimbare a sistemului electoral urmează să fie publicat în luna iunie curent.

Amintim că, la 5 mai deputații au votat în prima lectură pentru două proiecte de lege: proiectul PDM, care stipulează trecerea la un sistem uninominal și proiectul înregistrat de PSRM, care prevede instituirea unui sistem electoral mixt.

Comisia juridică, numiri și imunități a propus ca cele două proiecte să fie comasate pentru lectura a doua, iar de bază să fie luat proiectul privind trecerea la unui sistem electoral mixt.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.