(GALERIE FOTO) Ruşii au săpat cea mai adâncă gaură în pământ: Lucruri interesante cu o vechime de 2,5 miliarde ani găsite acolo

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ruşii au încercat un experiment inedit pe Peninsula Kola, administrată de Rusia. Această fâşie de pământ este situată în partea europeană a Rusiei, regiunea Murmansk. Peninsula este locuită de laponi, ea desparte Marea Albă de Marea Barenț.

Aici, ruşii au dorit, în cadrul unui proiect denumit „Door to Hell” (Uşa către Iad), să sape cea mai adâncă groapă artificială din lume, cu o adâncime de 15 kilometri. Din cauza temperaturilor foarte ridicate însă, de 180 grade Celsius, nu s-au putut face săpături mai jos de 12,2 kilometri.

2

Chiar şi aşa, a rămas cea mai adâncă groapă de sondă din lume, cu o adâncime ce depăşeşte şi cele mai mari joase puncte din oceane.

3

Încă de la primele săpături ale acestei gropi, au fost găsite lucruri interesante. De exemplu, s-au descoperit roci despre care arheologii au spus că ar avea o vechime de 2,5 miliarde de ani. De asemenea, s-au mai găsit gaze, cum ar fi: heliu, hidrogen, nitrogen şi dioxid de carbon.

4_33708500


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...