Cinci moldoveni au adus ilegal din Ucraina piese de schimb pentru aeronave civile şi militare “МИГ-21” şi “СУ-25”

Un grup infracţional specializat în contrabandă cu piese destinate aeronavelor militare şi civile a fost destructurat de procurorii PCCOCS şi ofiţerii Serviciul Vamal. S-a stabilit că cinci moldoveni au adus ilegal din Ucraina piese de schimb destinate aeronavelor civile şi militare “МИГ-21” şi “СУ-25”. Valoarea contrabandei se cifrează la circa 7 mil.lei.

Documentarea activităţii infracţionale a acestora a durat aproximativ opt luni de zile.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, în perioada lunilor iunie-august 2016, un grup format din 5 cetăţeni ai Republicii Moldova, împreună cu alte persoane în curs de identificare, au introdus din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, prin eludarea controlului vamal, piese de schimb şi accesorii destinate aeronavelor civile şi militare de model “МИГ-21” şi “СУ-25”.

Astfel, la domiciliile persoanelor bănuite de săvârşirea infracţiunii, precum şi la sediile întreprinderilor cooptate în schema de introducere şi scoatere prin metode de contrabandă a mărfurilor au fost efectuate mai multe percheziţii.

În urma percheziţiilor au fost depistate şi ridicate calculatoare, corespondenţa de pe poşta electronică, telefoane mobile, înscrieri de ciornă, documente contabile şi bancare, precum şi mijloace băneşti în sumă de 194 000 dolari şi 100 000 euro, provenienţa cărora nu a putut fi justificată.

Potrivit evaluării, valoarea bunurilor de contrabandă reţinute se cifrează la circa 7 mil. lei.

Cercetările sunt continuate pentrua a stabili întregul spectru infracţional al activităţii de contrabandă în proporţii deosebit de mari şi tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate.

Pentru acest gen de infracţiune, legislaţia naţională prevede pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 11000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.