• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Turcia vor beneficia de garanţii de securitate socială

    Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Turcia vor beneficia de garanţii de securitate socială

     10.05.2017    4155 Accesări    

    Acordul dintre Republica Moldova şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale şi Aranjamentul Administrativ pentru implementarea Acordului au fost semnate astăzi, 5 mai curent, în cadrul vizitei oficiale în Republica Moldova a E.S. Domnului Binali YILDIRIM, Prim-ministru al Republicii Turcia.

    Semnarea celor două acorduri bilaterale, importante pentru cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Turcia, va asigura un cadru de garanţii de securitate socială în cazul survenirii riscurilor sociale asigurate pentru persoanele care se deplasează dintr-un stat în altul, fie în scop de muncă, fie pentru a-şi stabili domiciliul.

    Astfel, persoanele îndreptăţite vor beneficia de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de afecțiuni generale sau de accidente în afara muncii, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli profesionale sau accidente de muncă, indemnizaţii de maternitate, pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate cauzată de accidente de muncă şi boli profesionale, pensii de urmaş, ajutoare de deces, ajutoare de şomaj.

    La stabilirea şi calcularea pensiei, se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât şi Republica Turcia vor calcula şi vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

    Subliniem, că până în prezent Republica Moldova a semnat 12 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania, Acordul cu Turcia fiind al 13-lea la număr. De asemenea, la etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Israel şi Belarus.

    Sursa: www.mmpsf.gov.md

     

     

     

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY