Noul preşedinte sud-coreean, cunoscut pentru poziţiile sale liberale, vrea să intensifice legăturile cu regimul de la Phenian.

De asemenea, acesta a promis că va uni o ţară divizată după scandalul masiv de corupţie care a dus la demiterea preşedintei Park Geun-hye.

Moon a participat la ceremonia de învestire din Adunarea Naţională, umplând imediat golul de putere rămas după demiterea predecesoarei sale de la Casa Albastră.

Reprezentantul Partidului Democratic s-a prezentat drept un om capabil să ducă ţara mai departe după scandalul de corupţie , criticând ultimele două administraţii pentru că nu au reuşit să pună capăt dezvoltării de arme la Phenian.

Moon Jae-in a căştigat alegerile prezidenţiale cu 41,1% din voturi, în vreme ce principalul contrcandidat conservator a obţinut doar 25,5% din sufragiile exprimate în Coreea de Sud.

Campania s-a concentrat amplu asupra economiei, iar Coreea de Nord a trecut în planul secund. Însă după aproape zece ani de regim conservator, victoria lui Moon ar putea să însemne o schimbare considerabilă în politica faţă de Phenian, dar şi faţă de aliatul şi protectorul american.

Moon promovează dialogul cu Nordul, în vederea dezamorsării tensiunilor şi determinării regimului stalinist să revină la masa negocierilor. El vrea, de asemenea, o distanţă mai mare între Seul şi Washington.

Într-un interviu recent pentru The Washington Post, el aprecia că Seulul ar trebui să ”joace un rol de conducere în problemele care privesc peninsula Coreea”.

De asemenea, nord-coreeni au sugerat recent că l-ar prefera pe Moon Jae-in, dar nicio declaraţie oficială nu a venit până în acest moment de la Phenian.

Coreea de Nord, care visează să pună la punct o rachetă care să ducă un focos nuclear pe continentul american, a efectuat două teste nucleare de la începutul lui 2016 şi multiple teste de rachetă.

Tensiunile au fost arareori atât de puternice în peninsulă, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va rezolva problema cu forţa militară. Însă el şi-a îmblânzit tonul, declarând că ar fi ”onorat” să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.[viewscnt]