Ministerul Securităţii interne este pe punctul de a lua decizia lărgirii acestei interdicţii în apropierea vacanţei de vară, a indicat marţi presei David Lapan, purtător de cuvânt al ministerului.

El a precizat că companiile aeriene ce operează zboruri între Europa şi Statele Unite au fost prevenite că o astfel de măsură este susceptibilă de a fi pusă în practică.

Dar ministrul John Kelly "nu a luat o decizie oficială", a subliniat acesta.

Washingtonul a interzis aducerea de laptopuri şi tablete în cabinele avioanelor care asigură zborurile a nouă companii aeriene de pe zece aeroporturi internaţionale, invocând în susţinerea acestei decizii riscul de atentate.

Cele opt ţări ale căror companii şi aeroporturi sunt vizate sunt toate aliate sau partenere ale SUA: Turcia, Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe şi Maroc.

Marea Britanie a luat măsuri similare, care se aplică avioanelor cu destinaţia sau provenind din Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia şi Arabia Saudită.

Responsabili în domeniul antiterorist au atenţionat că grupări jihadiste sunt pe cale să dezvolte bombe ce ar putea fi plasate în spaţiul prevăzut pentru bateriile aparatelor electronice.