Cei trei bărbaţi intenţionau să atace personalităţi responsabile, în opinia lor, de 'eşecul în materie de politică a imigraţiei sau angajate în februarie în primirea de refugiaţi', precizează comunicatul Parchetului.

Ei au elaborat liste de ţinte potenţiale, pe care figurau inclusiv numele fostului preşedinte german Joachim Gauck sau al actualului ministru al justiţiei, Heiko Maas.

Ideea celor trei era de a ataca aceste personalităţi pentru "a arunca suspiciunea pe umerii solicitanţilor de azil în Germania". Pentru aceasta, ei voiau să pună anchetatorii pe pista unui refugiat sirian care nu a existat niciodată, dat fiind că era vorba de o identitate falsă, luată de ofiţerul Albrecht.

Continuându-şi viaţa de locotenent la baza franco-germană din Illkirch, lângă Strasbourg, în estul Franţei, ofiţerul german de 28 de ani a reuşit să se dea drept refugiat sirian şi a obţinut, sub această falsă identitate, azil la începutul lui 2016 în Germania.

Franco Albrecht a fost arestat la mijlocul lui ianuarie de poliţie austriacă, după ce a încercat să recupereze o armă ascunsă în toaleta pentru persoane cu handicap de pe aeroportul din Viena.

Cazul a luat deja o turnură politică, opinia publică întrebându-se cum a putut înregistra administraţia germană un om care nu vorbea araba ca fiind refugiat sirian. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, jenat de acest caz şi de alte scandaluri, a ordonat o amplă operaţiune de căutare în cadrul tuturor cazărmilor armatei germane pentru a confisca orice obiect ce ar aminti de epoca nazistă.