După luni de incertitudine, omul de afaceri republican pare pe punctul de a decide dacă va onora acordul semnat în decembrie 2015 vizând să limiteze încălzirea planetei.

O retragere a Statelor Unite ar compromite serios eforturile internaţionale pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră, responsabile de modificarea periculoasă a climei, potrivit majorităţii experţilor.

Statele Unite sunt al doilea mare producător de emisii de bioxid de carbon (CO2) din lume, după China.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a afirmat că schimbarea climei este o "farsă" comisă de China şi a promis să anuleze Acordul de la Paris odată ajuns preşedinte.

La patru luni după instalarea în Biroul Oval, el nu a luat încă o decizie oficială în legătură cu acest subiect.

Potrivit unui oficial american cu rang înalt, discuţiile serioase urmează să înceapă marţi între preşedinte şi consilierii săi apropiaţi. "Ei se vor întâlni miercuri la orele 13.30" (17.30 GMT), a declarat această sursă.

Potrivit responsabilului pe probleme de mediu din cadrul Departamentului de Stat, David Bolton, "chestiunea punctului de vedere al Statelor Unite asupra Acordului de la Paris se află încă în studiu în cadrul guvernului american".

"Preşedintele nostru a făcut cunoscut că intenţionează să ia o decizie în următoarele săptămâni, nu în această săptămână", a precizat el luni.