icon

Noi oportunităţi pentru consolidarea dialogului moldo-ceh

09-05-2017 12:03
1,974

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, se află într-o vizită oficială în Republica Cehă la invitaţia omologului său ceh, Bohuslav Sobotka. Astăzi cei doi Premieri au avut o întrevedere tete-a-tete, după care discuţiile au continuat în formatul lărgit al celor două delegaţii oficiale.

 

Şefii Executivelor de la Chişinău şi Praga au remarcat nivelul avansat de cooperare bilaterală, beneficiile parteneriatului strategic şi au trasat noi perspective de colaborare. În context, Prim-ministrul Pavel Filip a mulțumit părții cehe pentru sprijinul constant acordat ţării noastre în promovarea eforturilor de integrare europeană, menționând că punerea în aplicare a Acordului de Asociere RM - UE rămâne prioritatea numărul unu a Republicii Moldova. Totodată, Premierul a remarcat asistența valoroasă pe care Guvernul Cehiei o acordă sectoarelor cheie ale economiei moldovenești, accentuând cooperarea în vederea implementării Registrului vitivinicol, în domeniul afacerilor interne, în vederea sporirii accesului la standardele europene în sectorul construcțiilor, suportul oferit de partea cehă în domeniul planificării teritoriale a Republicii Moldova.

 

Relațiile comercial-economice moldo-cehe de asemenea înregistrează o dinamică pozitivă, totuşi potenţialul economic este mult mai mare. „În țara noastră deja activează 53 de întreprinderi cu capital ceh, investițiile însumând șase milioane de dolari SUA. Cu toate acestea, cooperarea pragmatică pe dimensiunea comercial-economică rămâne un obiectiv major. Invităm antreprenorii cehi să-şi extindă afacerile în Republica Moldova. Guvernul va depune eforturi susţinute pentru a asigura un mediu de afaceri cât mai atractiv”, a spus Pavel Filip.

 

La rândul său, Premierul Republicii Cehe a subliniat că menţinerea Republicii Moldova în lista statelor de interes pentru economia cehă în Strategia de promovare a exportului pentru perioada 2012-2020 demonstrează angajamentul Cehiei de susţinere a dezvoltării Republicii Moldova pe termen lung. „Cehia este gata să acorde susţinere Republicii Moldova în implementarea tehnologiilor moderne în domeniul agriculturii, în realizarea reformelor sociale, în sectorul construcţiilor şi al dezvoltării regionale", a declarat Bohuslav Sobotka.

 

Pentru aprofundarea cooperării comercial-economice dintre cele două ţări în septembrie 2017, la Chişinău, se va întruni în cea de-a treia şedinţă Comisia interguvernamentală de cooperare economică. Tot atunci va avea loc şi un Forum de afaceri moldo-ceh.

 

În cadrul discuţiilor dintre Premierii Filip şi Sobotka, au mai fost examinate subiecte care vizează cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, securitatea regională şi internaţională, reglementarea conflictului transnistrean pe calea negocierilor politice, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30