Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Aprilie, 2024

Compania „Starnet Soluţii”, amendată pentru utilizarea fără licenţă a resurselor de numerotare

Judecătoria Centru din mun. Chişinău a emis joi, 19 iunie o hotărâre, prin care a recunoscut vinovăţia companiei „Starnet Soluţii” S.R.L. în comiterea contravenţiei prevăzute de art. 248 alin. (2) al Codului contravenţional (utilizarea fără licenţă a resurselor de numerotare în scopul furnizării reţelelor şi/sau serviciilor de comunicaţii electronice) şi i-a aplicat o amendă în mărime de 400 unităţi convenţionale, ceea ce constituie 8 mii lei în beneficiul statului. Prin aceeaşi hotărâre instanţa a respins contestaţia depusă de compania respectivă împotriva procesului-verbal nr.23 din 05.05.2014 remis în judecată de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Procesul verbal cu privire la contravenţie a fost întocmit de către specialiştii ANRCETI în urma examinării plângerii unui client din mun. Chişinău al companiei nominalizate şi conţine probe care dovedesc că „Starnet Soluţii” S.R.L. a furnizat clientului său, în perioada 01.01.2014 – 20.03.2014, servicii de telefonie fixă neavând dreptul legal de a utiliza resurse de numerotare.

Prin acţiunea sa compania respectivă a încălcat prevederile art. 5 alin. (6) din Legea comunicaţiilor electronice, care interzice utilizarea resurselor limitate (canalelor, frecvenţelor radio şi resurselor de numerotare) neatribuite de către ANRCETI. Încălcând această normă, compania „Starnet Soluţii” S.R.L. a comis contravenţia prevăzută şi sancţionată conform art. 248 alin. (2) din Codul contravenţional.

În urma examinării cauzei, instanţa de judecată a conchis că contestaţia depusă de „Starnet Soluţii” S.R.L. împotriva procesului-verbal nr.23 din 05.05.2014, prin care solicită anularea acestuia, cu încetarea procesului contravenţional, este neîntemeiată şi pasibilă de a fi respinsă. În hotărâre se menţionează că, la stabilirea pedepsei, instanţa de judecată a ţinut cont de caracterul şi de gradul prejudiciabil al contravenţiei, de caracteristica persoanei şi de circumstanţele atenuante şi agravante. Instanţa notează că nu a stabilit asemenea circumstanţe. În hotărâre se mai arată că aceasta poate fi atacată cu recurs în Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Compania „Starnet Soluţii” S.R.L. este înscrisă în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, ţinut de ANRCETI, cu nr. 594 din 04 decembrie 2013, în urma realizării notificării înregistrate la ANRCETI cu nr. 1842 din 29 noiembrie 2013, fapt confirmat prin declaraţia informativă tip, eliberată de ANRCETI în acest sens, document care atestă şi dreptul companiei respective de a furniza servicii de telefonie fixă.

Conform legislaţiei în vigoare, ANRCETI supraveghează respectarea şi aplicarea prevederilor actelor normative din domeniul comunicaţiilor electronice, constată contravenţiile în acest domeniu, precum şi în domeniul comunicaţiilor poştale şi a tehnologiei informaţiei prin încheierea proceselor verbale corespunzătoare şi le remite spre examinare instanţei de judecată. Amenzile aplicate contravenienţilor de către instanţa de judecată sunt virate integral la bugetul de stat.

20 iunie 2014

Ultima actualizare: 20/06/2014