Ryan Sean Davy, 43 de ani, ar fi reuşit, potrivit spuselor sale, să ajungă la Camp 2 — tabără situată la o altitudine de 6.400 de metri — în timpul unei urcări de aclimatizare, înainte de a fi prins.

Străinii trebuie să achiziţioneze un permis, la preţul de 11.000 de dolari, pentru a primi dreptul de a escalada vârful de 8.848 metri — o modalitate pentru autorităţile din această ţară himalayană săracă de a reglementa prezenţa pe munte, dar şi de a obţine câştiguri financiare importante.

Această sumă nu a fost plătită de alpinistul sud-african, care a încercat să urce în secret, încercând să se ţină departe de alţi alpinişti.

"L-am văzut în apropiere de tabăra de bază aşa că m-am apropiat şi a fugit", a declarat pentru AFP Gyanendra Shresth, ofiţer de legătură al guvernului la tabăra de bază de pe Everest.

"L-am urmărit cu un prieten şi l-am găsit ascuns într-o peşteră nu departe (...) Şi-a pus cortul într-un loc izolat pentru a-i evita pe oficialii guvernamentali", a adăugat el.

Lui Davy i-a fost confiscat paşaportul şi i-ar putea fi interzisă intrarea în Nepal timp de cinci ani sau practicarea alpinismului în această ţară timp de un deceniu.

Potrivit AFP, este extrem de neobişnuit pentru un străin să urce pe Everest singur. Cei mai mulţi alpinişti angajează cel puţin un şerpaş şi beneficiază de sprijinul logistic al unei echipe la tabăra de baza.

Aproximativ 750 de persoane sunt aşteptate să încerce să atingă vârful Everestului în această primăvară, în plin sezon pentru alpinişti.