Igor Boțan: „Pentru PD este important să se facă prieten cu PSRM”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Democraţii se cramponează de clauza că este dreptul suveran al oricărui stat să-și potrivească sistemul electoral și cred că vor merge înainte, pentru că le convine acest sistem electoral, și le convine și socialiștilor. De această părere este analistul politic Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT de la Chişinău.

„Comisia de la Veneția, în martie 2014, de fapt, a dat un aviz pentru un sistem electoral mixt, un aviz care practic de toată lumea este considerat drept unul negativ, cu excepția Partidului Democrat”, precizează Igor Boțan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

De asemenea, analistul consideră că pentru Partidul Democrat este foarte important, în situația proastă în care se află în sondaje, să se facă prieten cu un partid dominant cum este Partidul Socialiștilor.

Menționăm că săptămâna trecută, în primă lectură, s-a votat schimbarea sistemului electoral. Deși insistau pe votul uninominal, democrații au ajuns, într-un final, la un „consens” cu socialiștii și au ales votul mixt.

„Această ultimă înțelegere a lor este un element foarte clar că acest cartel politic există. Iar Partidul Democrat crede că cu ajutorul sistemului mixt ar putea, datorită resurselor bănești, mediatice și administrative, să obțină un rezultat cât de cât, haideți să zicem așa, onorabil el nu poate fi, dar un rezultat care să le permită să joace veșnicul lor rol de trigger, adică de partid care înclină balanța într-o direcție sau alta”, consideră analistul politic Igor Boțan.

Amintim că o delegație a Comisiei de la Veneția va veni într-o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai curent, în contextul inițiativei de modificare a sistemului electoral.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...