(video) Castel Mimi a inaugurat prima fântână arteziană din Moldova care „dansează” pe muzica lui Doga

mimi

Castel Mimi a inaugurat, în premieră în Moldova, o fântână arteziană multicoloră, iar primul spectacol a fost regizat pe notele din „Gingașa și tandra mea fiară”, semnate de celebrul compozitor Eugen Doga. În urmă cu un secol, în curtea castelului construit de guvernatorul Constantin Mimi exista o fântână arteziană, iar cea construită acum este o reinterpretare a trecutului.

Havuzul a fost proiectat de renumitul designer italian Arnaldo Tranti, autorul întregului concept de restaurare al Castel Mimi. Spectacolele muzicale și multicolore au fost regizate cu participarea specialiștilor din România, fiindcă în țara noastră astfel de lucrări nu au fost făcute până acum. Fântâna arteziană are 33 de duze, care împroașcă jeturile de apă la o înălțime de cinci metri, într-un spectru larg de culori, în tact cu notele muzicale.

Piesa semnată de Eugen Doga este prima din repertoriu, urmând să fie regizate spectacole și pe alte melodii celebre, inclusiv hituri internaționale și naționale. „Suntem bucuroși să ne aliniem în rândul castelelor internaționale, dar și altor locații turistice majore, care dispun de astfel de atracții, cum sunt aceste havuzuri fermecătoare. Vrem să aducem astfel un omagiu marelui compozitor Eugen Doga, care ne-a dus faima departe peste hotare cu creația Sa”, a declarat Cristina Frolov, director Castel Mimi.

Castel Mimi reprezintă o destinaţie de interes internaţional, unică în Republica Moldova. Castelul a fost fondat în 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, un vinificator extraordinar al timpurilor sale. În 2010, în cadrul unor lucrări de rutină, muncitorii au scos faţada placată de pe clădire, descoperind o adevărată bijuterie arhitecturală. Atunci s-a decis restaurarea fundamentală a Castelului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente