Investitorii, optimiști după victoria lui Macron: Euro a atins maximul ultimelor șase luni față de dolar, bursele merg pe verde

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moneda euro a atins luni maximul ultimelor trei luni față de dolar, acțiunile asiatice au crescut și cotațiile futures americane au atins un maxim record, în condițiile în care investitorii s-au relaxat după ce centristul Emmanuel Macron a câștigat comfortabil alegerile prezidențiale din Franța.

Victoria lui Macron i-a liniștit atât pe investitori, nervoși din cauza riscului unui nou val de populism după votul britanic pentru părăsirea Uniunii Europene și alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite – niciunul dintre acestea nefiind anticipate de sondaje.

Acțiunile europene par pregătite să aibă o deschidere pozitivă, „pariorii” financiari sugerând o creștere de 0,9% a CAC-ului francez, un avans de 0,8% al germanului DAX și un câștig de 0,4% al indicelui FTSE de pe bursa britanică, potrivit Reuters.

„Uitându-ne înainte către sfârșitul lunii, par să fie mai puțini factori de risc. „Sell in may” (and go away – vinde în mai și ieși din piață) s-ar putea să nu se întâmple anul acesta”, spune Hirokazu Kabeya, șef pentru strategii globale la Daiwa Securities.

Moneda europeană a mai pierdut apoi din avans, unii participanți din piață vorbind despre incertitudini în privința capacității Republicii în Mars a lui Macron de a obține o majoritate parlamentară la alegerile din iunie.

„Ne așteptăm ca interesul să se mute către alegerile legislative franceze din iunie. Acestea vor fi cruciale pentru a determina capacitatea lui Macron de a-și implementa programul economic, care include reforme ale pieței muncii care va face ca afacerile din Franța să angajeze și să concedieze mai ușor muncitori”, spun analiștii BlackRock într-o notă către investitori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...