Cetățenii moldoveni care muncesc în Turcia vor beneficia de garanții sociale

sokak-yemekleri-1024×682
Foto: simbol/howtoistanbul.com

În cadrul vizitei în Republica Moldova a prim-ministrului Turciei, țara noastră a semnat un acord cu Turcia în domeniul securității sociale. Potrivit acestuia, cetățenii Republicii Moldova care muncesc acolo, vor beneficia de o serie de garanții de securitate socială în cazul survenirii anumitor riscuri.

Astfel, potrivit acordului, persoanele îndreptățite vor beneficia de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de afecțiuni generale sau de accidente în afara muncii, indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli profesionale sau accidente de muncă, indemnizații de maternitate, pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate cauzată de accidente de muncă și boli profesionale, pensii de urmaș, ajutoare de deces, ajutoare de șomaj.

La stabilirea și calcularea pensiei, se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Republica Turcia vor calcula și vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat 12 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania, Acordul cu Turcia fiind al 13-lea la număr. De asemenea, la etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Israel și Belarus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente