Experții Comisiei de la Veneția vin la Chișinău, în contextul inițiativei de modificare a sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O delegație a Comisiei de la Veneția va veni într-o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai curent, în contextul inițiativei de modificare a sistemului electoral.

Experții Comisiei urmează aibă întrevederi cu grupurile parlamentare, cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, ai Ministerului Justiției, precum și ai altor structuri, a anunțat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Delegația Comisiei de la Veneția va veni să documenteze încercarea democraților de a schimba sistemul electoral pentru alegerile parlamentare din 2018.

La 5 mai, cu votul a 74 de deputați, Parlamentul a decis comasarea a două proiecte de lege, cel al PD și PSRM, pentru schimbarea sistemului electoral, de bază fiind proiectul care stipulează trecerea la un sistem mixt elaborat de PSRM

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat după ședința din 5 mai că votul final pentru schimbarea sistemului electoral va fi acordat numai după avizul Comisiei de la Veneția.

Citește și: Proteste zilnice la Parlament împotriva schimbării sistemului electoral: Iată orele la care cetățenii vor manifesta

Totodată, Andrian Candu a subliniat că majoritatea va insista asupra revocărei mandatului deputatului. Potrivit lui, se ia în calcul inclusiv o eventuală modificare a Constituției în acest sens.

După votul din Parlament, oamenii au ieșit în stradă. Duminică, reprezentanți ai societății civile, membri ai partidelor de opoziție, oameni de cultură și activiști civici au protestat în fața Parlamentului față de schimbarea sistemului electoral. Demonstranții au cerut retragerea proiectelor democraților și socialiștilor, care au votat vineri pentru introducerea sistemului uninominal și, respectiv, mixt.

Directorul Institutului pentru Politici Publice Arcadie Barbăroșie anunță proteste în fiecare seară, începând cu ora 17.00, în fața Parlamentului, iar duminica – la ora 12.00. Cetățenii vor manifesta pentru retragerea votului uninominal și votului mixt din Parlament.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...