Experții polonezi avertizează despre pericolul oligarhiei din Republica Moldova: Plahotniuc a preluat controlul în totalitate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Victoria oligarhiei în Republica Moldova și capturarea statului de către un singur politician riscă să compromită implementarea Acordului de Asociere cu UE și să pună sub semnul întrebării credibilitatea Uniunii Europene. Concluzia aparține cercetătorilor de la Centrul pentru Studii Estice din Varșovia, Polonia, și a fost publicată pe portalul Fundației Carnegie pentru Pace Internațională, o rețea globală de centre de cercetare a politicilor publice, cu sediul la Washington, SUA.

În opinia autorilor analizei „Explaining Oligarchic Moldova” (Explicarea Moldovei oligarhice), Kamil Całus și Wojciech Konończuk, comunitatea de experți occidentali și instituțiile UE nu dedică suficient timp pentru a urmări evenimentele din Republica Moldova, iar politica acesteia este greu de înțeles pentru străini, scrie mold-street.com.

„Problemele interne ale Uniunii Europene permit Moldovei să scape neobservată în mecanismele de monitorizare ale Bruxelles­ului și statelor membre. Cu toate acestea, este important de a înțelege cât de grav stau lucrurile în țara vecină cu UE, deoarece o diagnoză greșită ar putea rezulta în aplicarea unei politici nepotrivite”, menționează cei doi experți.

Autorii articolului remarcă faptul că Republica Moldova, care a fost anterior considerat cel mai democratic stat din spaţiul postsovietic (dacă nu luăm în calcul Ţările Baltice n.r.) – cu pluralism politic real, a ajuns să fie dominată de un singur politician, Vladimir Plahotniuc.

„Întreaga influență politică a lui Plahotniuc este informală, deoarece el nu deține niciun post public și se mulțumește cu titlul de președinte al Partidului Democrat. Cu toate acestea, el a reușit într-­un timp scurt să distrugă sistemul de control și echilibru, consolidând întreaga putere în mâinile sale. Drept rezultat spațiul pentru activitate politică normală în Moldova practic a dispărut”, se spune în analiză.

Contrar credinței populare, mai afirmă Całus și Konończuk, influența lui Plahotniuc nu este echilibrată de Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, formațiune pro­Rusia, care a fost ales șef al statului în noiembrie 2016. În pofida ostilității oficiale, cei doi de fapt colaborează foarte strâns.

Republica Moldova a fost lipsită de instituții independente după ce Plahotniuc a preluat controlul asupra aparatului de stat în totalitate, inclusiv sistemul de justiție, organele procuraturii, serviciile anticorupție.

Articolul integral poate fi citit AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...