Agenția „Moldsilva”, acuzată de nimicirea albinelor: Ce au constatat apicultorii din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova constată că Agenția „Moldsilva” încalcă grav legislația apicolă și poate aduce mari prejudicii apicultorilor din Republica Moldova.

Apicultorii susțin că desfășurarea combaterii aeriene în fondul forestier anunțată de agenția „Moldsilva” are loc cu depășirea termenilor prevăzuți de Legea Apiculturii, care stipulează că în scopul protecţiei albinelor se interzice utilizarea pesticidelor şi insecticidelor pentru prelucrarea câmpurilor, fâşiilor forestiere şi a plantaţiilor de arbuşti în perioada înfloririi plantelor nectaro-polenifere.

Potrivit apicultorilor, în această perioadă sunt înflorite următoarele plante nectaro-polenifere: rapița, taraxacum officinale, mărul, părul, cireșul, vișinul, gutuiul, care deseori sunt amplasate pe terenurile agricole limitrofe fondului forestier.

De asemenea, Asociația Națională a Apicultorilor susține că nu sunt respectate condițiile cu referire la prezentarea „din timp primăriilor graficului de tratare a terenurilor şi să le înştiinţeze cu cel puţin 7 zile înainte de a începe tratarea, indicând concret data şi ora începerii şi sfârşitului, metoda tratării, denumirea preparatului şi concentraţia administrării acestuia, precum şi gradul lui de nocivitate”, se arată într-un comunicat al instituției.

Un sondaj realizat de asociație la nivel de primării din zonele vizate constată că ele nu au recepționat nici un fel de informație în acest sens. Nici comunicatul Agenției „Moldsilva” nu face nici o referință la preparatele utilizate, concentrația și gradul de nocivitate, mai spun specialiștii în apicultură.

Atenționarea apicultorilor ca familiile de albine să fie închise în ziua respectivă, dar și 4 zile după efectuarea prelucrării chimice este o recomandare eronată și lipsită de orice suport științific, deoarece, în contextul temperaturilor înalte care se înregistrează în perioada respectivă și a lipsei sursei de apă, există pericolul real al sufocării în perioada apogeului dezvoltării familiilor de albine, au mai constatat apicultorii.

Agenția Națională a Apicultorilor recomandă agenției „Moldsilva” sistarea tuturor lucrărilor de combatere aeriană în fondul forestier până la informarea prezentarea unei informații exhaustive vis-a-vis de preparatele utilizate, concentrația administrată, gradul de nocivitate și graficului de tratare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...