Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum comentează PDM protestele împotriva…

Cum comentează PDM protestele împotriva schimbării sistemului electoral

Partidul Democrat din Moldova susține că astăzi, 7 mai, participanții la flashmob-ul din fața Parlamentului, care au cerut retragerea proiectelor de lege privind intrducerea votului uninominal și mixt la alegerile parlamentare, au protestat și „împotriva dreptului cetățenilor de a-și alege deputații în mod direct, așa cum aleg primarii și președintele țării”. Aceasta este reacția oficială a PDM referitor la acțiunea de protest, transmisă prin intermediul serviciului de presă al partidului.

„Respectăm opinia celor câteva zeci de participanți care s-au pronunțat astăzi împotriva schimbării sistemului electoral și împotriva dreptului cetățenilor de a-și alege deputații în mod direct, așa cum aleg primarii și președintele țării. Trebuie însă să fie respectat de către opoziție și dreptul celor 853 de mii de cetățeni care au semnat pentru schimbarea sistemului electoral, care nu mai vor ca politicienii să le impună pe cine să voteze în viitorul Parlament”, se arată în mesajul serviciului de presă al PDM.

PDM mai declară că partidele de opoziție se ascund în spatele a câteva ONG-uri.

„Pe de altă parte, este regretabil ca partidele din opoziție participante la protest se ascund cu lașitate după câteva ONG-uri pe care le-au politizat și le folosesc împotriva cetățenilor care doresc ca deputații sa fie aleși direct de către ei la viitoarele alegeri. Aceste partide nu au compromis, doar ideea de protest, dar azi au încercat din nou să compromită și ideea de societate civilă”, precizează PDM în comunicatul de presă trimis pe adresa Ziarului de Gardă.

Astăzi, 7 mai, aproximativ 200 de persoane au protestat în fața Parlamentului împotriva schimbării sistemului electoral actual și a acțiunilor din 5 mai a deputaților care au adoptat decizia de a comasa cele două proiecte, unul privind introducerea sistemului uninominal, propus de PDM și altul privind introducerea sistemului mixt la alegerile parlamentare, semnat de PSRM. Printre participanții la flashmob se numără lideri ai orgnaizațiilor non-guvernamentale, activiști civici, interpreți, oameni de cultură, politicieni aflați în opoziție, dar și deputați din Parlament. După aproape o oră și jumătate de scandări împotriva „alianței PDM-PSRM”, organizatorii au anunțat pentru săptămâna viitoare proteste zilnice în fața Legislativului, la ora 17.00, iar duminică, la ora 12.00.