Candu: Faptul că Ion Sturza „profeţeşte” că nu va exista un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneţia este un semn bun

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Faptul că Ion Sturza „profețește” că nu va exista un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția pentru schimbarea sistemului electoral, este un semn bun. Așa comentează speaker-ul Parlamentului, Andrian Candu, declaraţia ex-premierului, Ion Sturza, care afirma că proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt nu va fi avizat pozitiv de către Comisia de la Veneţia, pe motiv că nu întruneşte „criteriile minime – consensul larg al societăţii şi al clasei politice”.

„Faptul că domnul Ion Sturza “profețește” (din nou) că nu va exista un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția pentru schimbarea sistemului electoral, este un semn bun. Profetul nostru a prezis și că nu vom avea acord cu FMI, iar Republica Moldova a reușit, avem un acord și reușim cu succes să-l implementăm. A mai prezis și alte mari eșecuri, care au adus reușite până la urmă pentru Republica Moldova. De aceea, fiecare „profeție” a domnului Sturza este dătătoare de speranță”, a reacționat Andrian Candu.

Fostul prim-ministru Ion Sturza spune că un eventual aviz negativ al Comisiei de la Veneția pentru proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral ar duce la încălcarea Acordului de asociere cu UE. Mai mult, acesta pune în discuție și liber schimbul cu Uniunea Europeană, dar și regimul liberalizat de vize.

„O cunoștință consideră că, din disperare, cineva şi-a ieşit din minţi. Nu cred. E o cacealma pentru aborigeni. Se ştie foarte bine că, fără un aviz favorabil al Comisiei de la Veneţia, acest proiect nu poate fi votat, fie el mixt, uninominal sau abdominal… Acest aviz ar urma să vină cel devreme în iulie. Nu va fi pozitiv, la sigur! Nu se întrunesc criteriile minime – consensul larg al societăţii şi al clasei politice”, a reacționat Sturza.

Acesta apreciază că decizia este la mâna Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, a celor care reprezintă astăzi opoziţia reală, dar şi a câtorva zeci de ONG-uri, care reprezintă societatea civilă.

Sturza fare referire și la ratingul PD, care sub conducerea oligarhului Vladimir Plahotniuc a ajuns în sondaje la marja de eroare – 3%.

„La ce atâţia bani daţi pe consultanți, PR, dacă poporul nu te vrea!? Alungă-i dracului! Economiseşti banii „sponsorilor” partidului, ai cetăţenilor Republicii Moldova. Dar multe lucruri au fost în ultimii ani iraţionale, alegerile prezidenţiale directe, susţinerea candidaturii lui Dodon, arestările foştilor camarazi de business pe bandă rulantă, contracte de milioane cu lobbyişti controversaţi americani, atacuri pe gratis la adresa ruşilor, retransmitere concomitentă a propagandei ruseşti la Prime, Shor în libertate, Filat la puşcărie, uninominal, neuninominal. Poate, aceasta e cheia „succesului” de tocmai 3%?”, se mai arată în reacția fostului premier.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...