(STUDIU) Cum te poate afecta lumina de la farurile mașinii, în funcție de vârstă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lumina de la farurile mașinii este destul de deranjantă pentru ochiul uman, iar în funcție de vârstă, acest lucru se poate transforma într-o problemă serioasă de sănătate.

Condusul pe timp de noapte este obositor pentru ochi și asta pentru că suntem nevoiți să facem față luminilor puternice care vin de la farurile altor mașini. Multe persoane s-au confruntat cu această problemă, de multe ori aflându-se în imposibilitatea de a mai vedea clar traseul de mers.

Un studiu realizat recent a scos la iveală faptul că cu cât vârsta unei persoane este mai înaintată, cu atât problemele provocate de lumina provenită de la farurile mașinii pot fi mai mari. Astfel, cercetările au descoperit că din cauza modului în care este construit ochiul uman, în cazul persoanele în vârstă, lumina puternică produsă de farurile mașinii poate provoca orbirea temporară.

Primele probleme au apărut în momentul în care farurile cu halogen galben au fost înlocuite de farurile cu xenon. Acestea produc o lumină cu tente de albastru, de două ori mai puternică și care afectează ochiul uman.

Lumina mult prea puternică a farurilor este un motiv principal pentru producerea accidentelor rutiere. Mai mult, Peter Heilig, profesor de oftalmologie la Universitatea din Viena este de părere că acestea transmit un semnal creierului prin care îi solicită să își întrerupă activitatea. Astfel, ca răspuns la acest stimul, ochii se pot închide în mod involuntar.

Farurile cu xenon sunt un adevărat pericol pentru toți șoferii, dar în special pentru cei mai în vârstă. Principala problemă este împrăștierea luminii. Lentilele ochiului și corneea nu sunt perfect clare, iar atunci când lumina puternică strălucește prin ele, se pot forma imagini neclare sau goale.

Ochiul uman trece prin schimbări multiple odată cu înaintarea în vârstă, corneea și lentilele pierzându-și din claritate, acesta fiind principalul motiv pentru care orbirea temporară poate să apară atunci când ochiul uman întâlnește o cantitate mare de lumină.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...