Potrivit publicaţiei arabe Al-Hayat, cu sediul în Londra, oficiali israelieni au sugerat ca Donald Trump, care urmează să efectueze o vizită în Israel pe 22 mai după ce va merge iniţial în Arabia Saudită, să amâne deplasarea până în iunie, pentru a coincide cu aniversarea Războiului de Şase Zile, desfăşurat în intervalul 5-10 iunie 1967 şi câştigat de statul evreu contra Egiptului, Iordaniei şi Siriei. În urma războiului din 1967, Israelul a obţinut controlul asupra Ierusalimului de Est, Cisiordaniei, Fâşiei Gaza, Peninsulei Sinai şi Înălţimilor Golan. În anul 1979, Israelul a semnat un acord de pace cu Egiptul, iar în virtutea acestui tratat statul evreu a cedat Peninsula Sinai.

Administraţia Donald Trump a respins cererea Israelului, au declarat surse politice occidentale citate de Al-Hayat. Preşedinţia şi Guvernul Israelului au refuzat să comenteze informaţiile.

Conform publicaţiilor israeliene Ynetnews.com şi Times of Israel, unul dintre motive ar fi că Donald Trump nu vrea să ofere percepţia că ar avea o abordare favorabilă Israelului, în contextul intenţiei relansării procesului de pace israelo-palestinian. În plus, o amânare a vizitei în Israel ar fi imposibilă din cauza programului turneului preşedintelui SUA. Se pare că obiectivele prioritare ale lui Donald Trump sunt participarea la reuniunea NATO din Europa, la summitul G7 şi vizita în Arabia Saudită. În timpul vizitei la Riyad, Donald Trump ar urma să participe la reuniunile Consiliului de Cooperare în zona Golfului şi Organizaţiei pentru Cooperarea Islamică.

Preşedintele SUA, Donald Trump, va efectua primele vizite oficiale la Vatican şi în Orientul Mijlociu, prioritatea fiind intensificarea eforturilor de combatere a terorismului, a anunţat Casa Albă, potrivit cotidianului The Washington Post. Donald Trump se va deplasa la sfârşitul lunii mai la Vatican, în Arabia Saudită şi în Israel, în efortul de a "uniformiza eforturile de combatere a terorismului" şi de a limita influenţa Iranului, a transmis Preşedinţia Statelor Unite. Surse de la Vatican citate de publicaţia La Stampa au confirmat că Donald Trump va fi primit de Papa Francisc, şeful Bisericii Catolice, pe 24 mai. În cadrul turneului, Donald Trump va participa la reuniunea Grupului G7, desfăşurată în regiunea italiană Sicilia, şi la o reuniune a Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

Cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o săptămâna trecută cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, Donald Trump s-a declarat favorabil relansării rapide a procesului de pace israelo-palestinian. Liderul de la Casa Albă a cerut relansarea negocierilor de pace între Israel şi palestinieni şi semnarea unui acord, fără însă a oferi detalii despre modul în care se poate ajunge la soluţionarea conflictului. "Sincer, nu cred că este ceva atât de dificil aşa cum au crezut oamenii ani întregi. Avem nevoie de voinţa ambelor părţi. Credem că Israelul vrea acest lucru, credem că Mahmud Abbas vrea, dacă vreţi amândoi vom ajunge la un acord. Vom face acest lucru, sunt şanse foarte mari", a afirmat Donald Trump, citat de site-ul cotidianului israelian Haaretz. "Am discutat cu Benjamin Netanyahu (premierul Israelului - n.red.) şi cu mulţi lideri israelieni, vom iniţia un proces care sperăm să conducă la pace; am auzit mereu că cel mai dificil acord ar fi cel între israelieni şi palestinieni; să demonstrăm contrariul", a adăugat Donald Trump.

La rândul său, Mahmud Abbas a evidenţiat angajamentul pentru ajungerea la un acord de pace bazat pe înfiinţarea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul conform frontierelor din anul 1967.
"Noi suntem deschişi noilor oportunităţi pentru pace. A venit vremea ca Israelul să înceteze ocupaţia", a afirmat Mahmud Abbas.

În februarie, Donald Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Cu acea ocazie, preşedintele american a evidenţiat relaţia specială a Statelor Unite cu Israelul, promiţând acţiuni pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian şi îndemnându-l pe premierul israelian să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. "Statele Unite şi Israelul au o relaţie de nedespărţit. Statele Unite vor încuraja pacea şi un acord de pace major. Însă părţile implicate trebuie să negocieze direct un astfel de acord", a adăugat Donald Trump, notând că Israelul se confruntă cu grave provocări de securitate şi reiterând că acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul este "unul dintre cele mai proaste".

În acelaşi timp, Donald Trump l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. "Aş vrea să văd limitarea puţin a colonizării", a subliniat liderul de la Casa Albă. Întrebat dacă preferă soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, sau dacă are în vedere alte opţiuni, Trump a răspuns atunci: "Sunt mulţumit cu cea care le place lor cel mai mult".