Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (foto/LIVE TEXT) UPDATE: Flashmob în…

(foto/LIVE TEXT) UPDATE: Flashmob în fața Parlamentului: Maia Sandu îndeamnă la proteste zilnice: „PDM și PSRM au împărțit puterea”

În fața Parlamentului de la Chișinău are loc un protest împotriva acțiunilor din 5 mai a deputaților care au adoptat în primă lectură cel două proiecte de lege care propun schimbarea sistemului electoral proporțional prin introducerea sistemelor uninominal și mixt. „Democrația este în pericol! Parlamentul a încălcat toate regulile de procedură și bunul-simț. Cui îi pasă de respectarea regulilor, a statului de drept și a democrației, veniți la un flash-mob în fața clădirii Parlamentului să solicităm retragerea proiectelor 123 și 60 (uninominal și mixt)”, se spune în anunţul făcut organizatorii protestului.

„El nu mai este democratic, este o grupare criminală o adunătură de oameni!”, a declarat  directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, care a adus mai multe critici la adresa parlamentarilor.

12.30. „PD – boicot!”, „Retrageți proictul de lege”, „Dreptate”, „Votul meu, nu-i al tău!”,  „Noi suntem poporul”, „Jos manipularea!”, „Jos minciuna!”, „Moldova va fi liberă” ș.a. sunt dintre scandările participanților la protest.

„Să nu manipulați că iarăși partidele au organizat protestele”, a declarat Nicolae Josanu.

12:50. Consilierul municipal al Partidului Nostru, Ilian Cașu a declarat că se află în stradă în primul rând în calitate de cetățean, chiar dacă est eînsoțit de colegii de partid. Acesta chemat presa să nu manipuleze și a îndemnat jurnaliștii să nu-și păteze reputația de jurnaliști. Acesta a precizat să în fiecare zi vor fi organizate acțiuni de protest în fața Parlamentului până când cetățenii se vor mobiliza pentru un „megaprotest” în Piața Marii Adunări Naționale. Ziua când va fi organizat acest protest nu a fost numită de Ilian Cașu, invocând faptul că puterea actuală ar putea împiedica desfășurarea acestuia.

„Rezistența inevitabil va crește, pentru a strica planul tandemului mafiot de modificare a sistemului electoral”, a declarat Cașu în fața mulțimii.

Printre participanții la protest se numără conducători ai organizațiilor non-guvernamentale, politicieni, activiști civici, interpreți, dar și deputați din Parlament.

12.55. Lidera PAS, Maia Sandu a declarat că dacă cele două proiecte de lege vor fi votate, R. Moldova riscă să rămână fără democrație.  Aceasta susține că guvernanții „au trecut liniile roșii, iar dacă nu-i oprim acum, riscăm să rămân cu un regim autoritar pentru mult timp. Nu vrem un asemenea sistem. Există un punct din care lucrurile vor deveni foarte grave. Prin acest sistem suntem privați de a schimba legal puterea, în pofida voinței poporului”, a declarat Maia Sandu, care a opinat că nu poate exista bunăstare, pe care o promit guvernanții, într-un regim autoritar.

Președinta PAS a declarat că nici Parlamentul nu poate să explice ceea ce a votat în ședința din 5 mai. Mai mult, aceasta s-a întrebat ce pot să comenteze experții Comisiei de la Veneția care vor veni săptămâna viitoare la Chișinău, dacă spre examinare li s-a înaintat întâi proiectul de lege privind introducerea sistemului uninominal, ulterior a fost trimis spre expertizare proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt la alegerile parlamentare, iar în ședința de vineri, deputații au „măritat aceste două concepte” care presupun prevederi total diferite.

Maia Sandu a chemat cetățenii la proteste în fiecare seară, dar și în zilele de odihnă, până când guvernarea nu va retrage proiectelede lege. Aceasta a calificat votul comun al PDM și PSRM drept împărțirea puterii în stat între cele două partide.

13.05. Interpretul Cătălin Josan: „Diaspora-i cu noi!”, Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi!”. „Să nu creadă că dacă pe unii au reșit să-i bage în buzunar, vor putea face asta cu toți artiștii”.

13.08. Interpretul Pavel Parfeni: „La pușcărie!”, „La închisoare, nu la guvernare!”

13.15. Activistul civic Valeriu Pașa:  „Dacă o să citiți cele două proiecte de lege, atunci veți înțelege că documentul propus de socialiști este copiat cuvânt în cuvânt din actul propus de PDM”.

13.20. Actrița Eugenia Botnaru: „Noi trebuie să demonstrăm Comisiei de la Veneția că noi suntem poporul!”.

13.25. Acțiunea de protest s-a încheiat. Organizatorii au anunțat proteste zilnice pentru săptămâna viitoare, începând cu ora 17.00, dar și o acțiunea de amploare duminică, 14 mai.

Foto: privesc.eu