Mold-street: De ce nu se vând băncile lui Platon. Investitorii străini se arată interesați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vânzarea pachetelor de 41,1% şi 63,9% ale Moldova Agroindbank (MAIB) şi Moldindconbank (MICB) se tergiversează din cauza numeroaselor probleme juridice şi financiare. Cu toate acestea de aceste pachete se arată interesaţi unii investitori străini, scrie mold-street.com.

Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a anunţat că negocierile cu un investitor internațional, privind achiziționarea acțiunilor MAIB ar fi la o fază avansată.

„Depinde de anumite evoluţii… dacă în următoarele luni vom reuşi să închidem tranzacţia de vânzare a acţiunilor. Nu exclud că din punct de vedere tehnic vom solicita Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) să prelungească perioada de comercializare a acţiunilor MAIB, dar nivelul foarte avansat al discuţiilor ne dă speranţă că putem conta pe o tranzacţie cu un investitor de bună calitate, poate chiar şi vara aceasta”, a declarat şeful BNM.

De notat că cele două pachete de 41,1% de acțiuni noi emise ale Moldova Agroindbank, sunt rezultatul anulării acţiunilor deţinute de un grup de peste 20 de acţionari ce au acţionat concertat şi în spatele cărora ar fi stat afaceristul Veaceslav Platon, condamnat recent la 18 ani închisoare.

Acţiunile sunt de vânzare până la finele lunii iunie 2017, la Bursa de Valori a Moldovei (BVM), iar CNPF ar putea prelungi încă cu trei luni termenul lor de vânzare.

Un factor ce blochează o eventuală tranzacţie cu acţiunile MAIB este litigiul iniţiat în mai 2016, de firma rusă Evrobalt OOO împotriva Republicii Moldova în faţa Insitutului de Arbitraj al Camerei de Comert din Stockholm. Investitorul rus acuză autorităţile Moldovei de încălcarea drepturilor prin suspendarea drepturilor de vot şi obligarea de a vinde pachetul de 4,5% de acţiuni de la MAIB.

Articolul integral îl puteți găsi AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...