Societatea civilă: Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Societatea civilă a lansat apelul prin care îi cheamă pe toți la protest la ora 12, în fața Legislativului.

„Politicienii trebuie să poarte răspundere pentru acțiunile lor, inclusiv răspundere politică. Cetățeanul îi taxează la urne. Chiar și atunci când interesele și opiniile sale sunt ignorate, cetățeanului îi rămâne această ultimă armă – odată în patru ani să meargă la vot, inclusiv pentru a-i pedepsi pe cei incompetenți și corupți. Cu votul uninominal sau mixt ei încearcă să scape și de această răspundere”, se arată în declarația postată pe pagina întitulată sugestiv NuPlaha.

Politicienii au uitat de oamenii care i-au votat și care îi hrănesc, se mai arată în apel.

Timp de ani buni, în țara noastră trei milioane de oameni lucrează din greu, pentru ca o mână de oameni sus să trăiască foarte bine. Trei milioane de oameni. În sărăcie. Numărând banii de pe o lună pe alta. Băgându-se în datorii ca să își plătească serviciile comunale. Tot asta, pentru ca plahotniucii să pape icre negre și șampanie de 500 de euro, să aibă mașini de sute de mii de euro, să călătorească cu avioane private, să ducă așa o viață, încât să nu trebuiască să numere banii.
Cum le intră icrele negre pe gât, vă întrebați? Cum de nu li se mișcă nimic în ei atunci când își urcă mutrele în mașini blindate, știind că pentru fiecare achiziție a lor, sute de mii de pensionari, învățători, studenți, funcționari, au pus mână de la mână? Rețeta e simplă. Ei nu se gândesc la oameni. Niciodată. Ei au uitat cine le este șeful. Ei au furat. Au furat mult. Ei au furat într-atât de mult, încât au distrus o țară. Pe când în țări vecine standardele de viață au crescut an de an, la noi oamenii fug din țară, de sărăcie”.

Prin votul uninominal ori mixt, ei vor să scape de pedeapsa meritată și să se mențină la putere, spune societatea civilă.

„Schimbarea sistemului electoral în unul mixt sau uninominal are anume acest scop. Amnistierea lor politică.
Ei vor să scape și de această răspundere. Nici măcar prețul politic nu vor să plătească pentru crimele pe care le-au comis. Ei vor să își deseneze legile astfel, încât să rămână la putere până la nesfârșit. Asta este unica lor strategie de termen lung. Niciodată să nu dea puterea. Pentru că nu vor sta în simpla opoziție, ci direct la pușcărie. Și ei simt asta. Știind că nimeni nu îi vrea demult, ei nu vor să plece. Ei sunt într-atât de nesimțiți. Asta este viziunea lor despre democrație. Așa văd ei valorile europene”, de arată în apelul publicat pe facebook.

Și odată ce politicienii refuză să plece singuri, ei trebuie alungați, se spune în apel.

„Ei nu vor pleca singuri. Ei vor sta sus atâta timp, cât noi nu vom acționa. Trebuie să îi dăm afară. Ne-au arătat de atâtea ori cât de mult ne urăsc, lucrează împotriva intereselor noastre, ne alungă din țară, ne distrug viața și ne pierd timpul – zi de zi. Suntem într-un un așa moment, când poate fi doar una din două: ori ei, ori noi. Unicul lucru ce îl poate speria pe Plahotniuc suntem noi. Nu europenii, nu FMI, nu americanii, nu Comisia de la Venezia. Noi. Prin insistența noastră. Noi trebuie să arătăm că nu acceptăm să fim tratați ca o turmă. Și asta nu va fi complicat. Vă promit”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...