icon

Premierii Pavel Filip şi Binali Yildirim au participat la Congresul mondial al găgăuzilor

06-05-2017 18:31
753

Prim-ministrul Pavel Filip şi Premierul Binali Yildirim au participat la cel de-al 4-lea Congres mondial al găgăuzilor, desfăşurat astăzi la Comrat. Forumul a reunit personalități marcante, politicieni, oameni de afaceri şi de cultură găgăuzi din întreaga lume, dar și reprezentanți ai ambasadelor străine acreditate în Republica Moldova.

 

Identificarea modalităţilor de dezvoltare economică şi culturală a Găgăuziei a fost subiectul de bază al discuţiilor din cadrul Congresului.

 

Premierul Republicii Moldova a exprimat recunoștință pentru ospitalitatea și primirea călduroasă, amintind despre participarea sa la al doilea Forum Internațional de Investiții „Invest Găgăuzia”, ale cărui rezultate au reafirmat poziția fermă a Guvernului de la Chişinău de a sprijini dezvoltarea regiunii. Totodată, Pavel Filip a remarcat oportunitatea excelentă pentru găgăuzii de pretutindeni să viziteze regiunea autonomă Găgăuză din Republica Moldova şi să interacţioneze cu cultura, tradițiile și obiceiurile naționale ale țării noastre, cu prilejul acestui eveniment.

 

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat acţiunile întreprinse de Executiv în vederea modernizării regiunii. Printre acţiunile ce urmează a fi întreprinse se numără punerea în aplicare a programului privind studierea limbii române, inclusiv în instituțiile preșcolare, stabilirea cadrului de dezvoltare strategică a autonomiei găgăuze, dezvoltarea şi reconstruirea infrastructurii. În anul 2017 Guvernul de la Chişinău a prevăzut alocarea a 10,3 milioane de lei pentru implementarea proiectelor în acest scop.

 

De asemenea, Pavel Filip a remarcat sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special, al Uniunii European şi al Agenției turce pentru Cooperare și Coordonare pentru dezvoltarea regiunii, prin acordarea asistenţei financiare și tehnice: „Partenerii de dezvoltare sunt cei care ne ajută tot timpul, şi la bine şi la rău, astfel, ţin să menționez începutul programului finanțat de UE 2016 „Sprijin pentru agricultură și dezvoltare rurală în Găgăuzia și Taraclia”, în valoare de 6,5 milioane de euro, care are ca scop crearea de noi locuri de muncă și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii în Găgăuzia și Taraclia”.

 

La final, Pavel Filip a îndemnat găgăuzii să susţină modernizarea regiunii, astfel sprijinind eforturile autorităţilor centrale în procesul de implementare a reformelor.

 

Tot astăzi, cei doi Premieri au vizitat Universitatea de Stat din Comrat, unde Prim-ministrului Turciei i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa. 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30