Poate că titlul intervenţiei mele vă sună dramatic. Însă, vă asigur că el nu este exagerat. Într-adevăr, Moldova mai are o singură şansă pentru a rămâne orientată spre Uniunea Europeană şi a relansa reformele în conformitate cu Acordul de Asociere cu UE.  

Această şansă depinde  în mare parte de menţinerea actualei legi electorale. Nu se limitează la ea, e nevoie de mai mult, dar începe cu ea. Această lege electorală în vigoare bazându-se pe principiul proporţionalităţii, reflectă starea reală a societăţii noastre.

Multă vreme a funcţionat împărţirea electoratului între pro-ruşi şi pro-europeni. În ultimii ani, însă, în condiţiile adâncirii crizei economice şi politice, a furtului miliardului, a consolidării regimului oligarhic, criteriul geopolitic a fost înlocuit cu polarizarea pro şi anti-Plahotniuc. 

După cum ştiţi, Vladimir Plahotniuc este nu doar preşedintele Partidului Democrat din Moldova, partid care a obţinut 15% la alegerile din noiembrie 2014, şi care astăzi a realizat - prin corupere şi şantaj - o majoritate în Parlament, ci şi oligarhul care a pus bazele unui regim autoritar, prin controlul pe care-l exercită asupra instituţiilor statului. În primul rând, Plahotniuc şi-a subordonat Justiţia. Autoritatea judecătorească, adică sute de judecători şi sute de procurori din Moldova, este controlată de oligarh pe verticală şi utilizată ca bâta atât în afaceri cât şi în politică. De asemenea, oligarhul controlează direct sau prin interpuşi circa 85% din piaţa media şi prin canalele de televiziune de maximă audienţă promovează propaganda străină, dezinformează şi linşează opoziţia democratică. Controlează integral piaţa de publicitate, deci şansele ca publicaţii sau televiziuni alternative să supravieţuiască în Moldova sunt infime. 

Şi mai grav, Plahotniuc a compromis dramatic proiectul apropierii Moldovei de UE. Astăzi, procentul celor care vor orientarea spre Est a Moldovei este mai mare decât al celor care vor orientarea ţarii spre Vest. Cu un raiting negativ de peste 90%, Plahotniuc pretinde de câţiva ani în faţa cancelariilor occidentale că este garantul orientării pro-vest a Republici Moldova. 

Realitatea este cu totul alta. Puterea lui Plahotniuc este construită pe corupţie, pe şantaj, pe reţele criminale, pe controlul circuitelor de bani publici care ajung în buzunare private, adică pe opusul valorilor vest-europene. Cu toate acestea, controversatul oligarh şi guvernul controlat de el de la Chişinău sunt sprijiniţi, cel puţin asta e percepţia publică în Moldova, de către cancelariile occidentale, în special de către Bucureşti, pe motiv că ar apăra ţara de „tancurile ruseşti”, la graniţa de est a UE. 

Cei care cred asta, pierd din vedere un detaliu foarte important, anume faptul că Plahotniuc este cel mai bun agent al Moscovei, pentru că a sabotat ca nimeni altul parcursul european şi a compromis dramatic chiar ideea europeană în Republica Moldova. 

După ani şi ani în care Moldova era numită la Bruxelles, “premiantul Parteneriatului Estic”, oamenii sunt mai săraci, corupţia este generalizată, dezamăgirea a generat disperare producând o veritabilă depresie naţională, iar exodul populaţiei riscă să transforme Moldova într-un deşert. 

Continuarea textului semnat de liderul Platformei DA,  Andrei Năstase, o citiţi pe revista22.ro