Candu: Am vorbit cu președintele Comisiei de la Veneția și l-am informat despre înțelerea platformei parlamentare

Președintele Comisiei de la Veneția a fost contactat telefonic de speakerul Andrian Candu, vineri seara, după ședința Parlamentului, și a fost informat despre comasarea proiectelor votului uninominal și cel mixt. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni tv că l-a informat pe Gianni Buquicchio despre compromisul larg la care s-a ajuns în Parlament privind schimbarea sistemului electoral luând ca bază sistemul de vot mixt.

“Am găsit acest compromis de a vota ambele proiecte de legi, de a comasa și de a lua ca bază sistemul mixt. Aceasta este singura înțelegere care există, reușită astăzi în discuții pe platforma parlamentară. Ca să facem muncă mai simplă pentru experții Comisiei de la Veneția. Am avut o convorbire telefonică în această seară cu președintele Comisiei de la Veneția și l-am informat despre înțelegerea pe platforma parlamentară. Și doi, simțim că un astfel de compromis este necesar și la nivelul statului, la nivelul societății”, a declarat Candu la Publika TV.

De asemenea, Candu a ținut să precizeze că proiectul de modificare a sistemului electoral în unul mixt va fi votat în lectura finală în luna iunie, după ce vor fi transmise recomandările și avizul Comisiei de la Veneția. “Proiectele de legi, ambele au fost trimise Comisiei de la Veneția, iar săptămâna viitoare vine Comisia la Chișinău. Și mai mult ca atât. Procedura legislativă presupune câteva lecturi. Noi astăzi nu am votat modificarea sistemului. Noi astăzi am votat în prima lectură, după aceasta, mai urmează câteva proceduri. Noi nu vom vota până nu vom avea avizul Comisiei de la Veneția. După ce vom avea opinia Comisiei de la Veneția și a altor experți vom putea vota acest proiect”, a mai adăugat Andrian Candu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare