În Republica Moldova, moașele ar putea să primească nașteri fără supravegherea medicului obstetrician

Moașele vor avea dreptul să primească nașteri fiziologice, fără supravegherea medicului obstetrician. Specialistul va asista doar în cazul gravidelor cu patologii ale sarcinii sau la solicitare.

Noua procedură va fi aplicată însă după ce la Universitatea de Medicină va fi instituită facultatea de asistente medicale şi moașe.

Subiectul a fost discutat în cadrul Conferinței Asociației Moașelor din Republica Moldova, la care a participat și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În mai multe state europene profesia de moașă este studiată la universitate. Diploma de studii superioare le conferă moașelor mai multe sarcini şi responsabilități. Asociația Moașelor promovează aplicarea experienței internaționale în acest domeniu și în țara noastră.

Noi am demonstrat că suntem profesioniste. Primim nașteri şi încurajăm mamele să alimenteze la sân. Pregătim psihologic și emoțional familiile pentru nașterea naturală. De asemenea, ajutăm mamele să depășească depresia care apare după naştere. Dar ne dorim mai multe libertăți în exercitarea meseriei. De aceea, considerăm necesar ca profesia de moașă să fie studiată la facultate, ca și alte  specialități”, a menționat Oxana Zavtoni, președintele Asociației Moașelor din Republica Moldova.

În acest context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a afirmat că va întreprinde  măsurile necesare pentru a creşte profesionalismul şi prestigiul moașelor în Republica Moldova.

Dumneavoastră aveți o grijă deosebită față de femeie în perioada travaliului, în timpul nașterii şi după naștere.Ascultați bătăile inimii bebelușului, monitorizați starea de sănătate fizică şi psihologică a gravidelor, le încurajați în procesul nașterii. Este minunat ceea ce faceți pentru femei!”, a precizat Ruxanda Glavan.

În prezent, în maternitățile din țară activează peste 600 de moașe. Acestea ridică un salariu între 2700 și 3400 de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.