Andrei Popov: În cazul votului mixt, PD va avea cele mai multe mandate în Parlament, iar socialiștii vor fi pe locul doi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul deputat PD, diplomatul Andrei Popov a făcut o analiză a celor întâmplate ieri în Parlamentul Republicii Moldova și a declarat că în cazul votului mixt, PD și-ar adjudeca cele mai multe locuri în Parlament. PSRM ar fi pe locul doi, cu mai puține mandate, iar opoziția nu ar putea face nimic contra puterii.

„Analiza mea spune următoarele: În baza votului mixt, PD-ul o să aibă probabil 30 de mandate din jumătate de 50 de circumscripții, iar adunate cu liste de partid, vor avea minimum 40 de mandate, socialiștii o să meargă pe locul 2 cu 30 de mandate și PAS-ul, dreapta pro-europeană, o să aibă 20-25 de mandate. Ordinea este asta. Cei care spun „da” sistemului mixt la asta trebuie să se gândească. Pe de o parte spun că nu vor vota PD, și, de fapt, e votat de 4% dar pe de altă parte, sistemul mixt înseamnă că Partidul Democrat are șanse extrem de bune pentru a veni la putere. Ori în aceste circumstanțe Maia Sandu, Andrei Năstase și PLDM cu 20-25 de mandate ce pot face?”, a declarat Andrei Popov în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

Totodată, Popov a declarat că între președintele țării Igor Dodon și oligarhul Vladimir Plahotniuc este o înțelegere de mai demult.

„Ei nu trebuie să stea față în față. Sunt ambii oameni experimentați. Au avut multe proiecte comune încă în perioada comunistă și se simt ca doi parteneri. Domnul Dodon știe foarte bine unde e linia roșie. Și o linie roșie de care nu avea voie să o treacă fără să fie pedepsit este anume folosirea mandatului pe care l-a primit în turul doi. La moment, Igor Dodon este un partener comod și dacă este să compari alternativele, tactic este comod”, a menționat Popov.

Și fostul premier Iurie Leancă ar fi fost un partener pentru Plahotniuc. Mai mult, oligarhul i-ar fi promis că îl va face premier.

„Domnul Leancă trebuia să fie prim-ministru. Domnul Plahotniuc a promis nemților, americanilor în 2015, după arestarea domnului Filat că domnul Leancă va fi prim-ministru, că el își va lua rolul de sanitar al junglei moldovenești, că îl va rade pe Filat, va rade comuniștii, va crea un culoar și domnul Leancă va fi prim-ministru. De asta a și fost comportamentul evaziv și incoerent al lui Iurie Leancă, așa cum ni s-a părut nouă. Nu s-a alăturat protestelor în septembrie 2015, nu l-a apărat pe Filat, dar iată că aceste acțiuni care ni se păreau ilogice, din punctul lui de vedere a fost logic. Pe urmă știu că i s-a propus să fie ministru de Externe. Că premier nu reușim, o să fie Plahotniuc ori altcineva dar fiți ministru de Externe. El a refuzat atunci. Să fii doar ministru de Externe când te-ai gândit că vei fi prim-ministru e greu psihologic”, spune Andrei Popov.

Cât privește Partidul-Liberal, Popov spune că aceștia vor fi lăsați în voia sorții de Plahotniuc.

„Liberalii și-au epuizat rolul. Pot să plece, dar zona asta trebuie eliberată. Domnul Ghimpu are merite mari pentru că a fost un aliat puternic. PL-ul era un aliat tactic în lupta lor cu PLDM. Deja trage la fund acest primar Chirtoacă, acești miniștri care nu aduc capital. Deja este clar că la următoarele alegeri pentru PL, condus de Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă vor vota 2 poate 3 procente din alegători”, menționează Popov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...