Cinci executori judecătoreşti au fost amendaţi. Unul a fost obligat de a se instrui 8 ore academice din cont propriu

Mai mulţi executori judecătorești au fost trași la răspundere disciplinară pentru încălcările comise Aceasta după ce persoane fizice și juridice au reclamat cazuri de lezare a drepturilor sau intereselor lor legitime în procedura de executare.

Membrii colegiului disciplinar au examinat 21 de cauze în urma sesizărilor și au constatat încălcări în 5 cazuri.

Astfel, au fost aplicate sancțiuni în formă de amenzi, în mărime de 200, 300 și 600 u.c.  ceea ce înseamnă 4000, 6 000 și 12 000 lei.

Unui executor judecătoresc i-a fost aplicată sancțiune de suspendare a activității pe termen de 6 luni, iar altul a primit avertisment, cu obligația de a se instrui 8 ore academice din cont propriu.

Executorii judecătorești au fost penalizați pentru încălcarea gravă a obligațiilor profesionale stabilite de lege, tergiversarea, neglijența în efectuarea lucrărilor în procedura de executare, nerespectarea termenului de îndeplinire a acțiunilor procedurale sau refuzul nemotivat de a efectua acte de executare.

Sancțiunile disciplinare se aplică în raport cu gravitatea faptei comise prin acțiunile sau inacțiunile executorului judecătoresc.

Acestea sunt în formă de avertisment, mustrare cu obligația de a se instrui din cont propriu de la 8 până la 24 ore academice, amendă, suspendarea activității executorului judecătoresc pe un termen de la o lună până la 6 luni sau retragerea licenței.

Colegiul disciplinar este constituit pe lângă Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ). Acesta este format din 7 membri, din care 2 sunt desemnați de Ministerul Justiției, 3 de UNEJ, un reprezentant al mediului academic din domeniul dreptului şi un reprezentant al societății civile. Membrii colegiului sunt divizați în 2 complete de admisibilitate care se întrunesc săptămânal.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.