Compromisul a fost atins! Proiectele PD și PSRM privind modificarea sistemului electoral comasate în unul singur

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După votarea în Parlament a ambelor proiecte de lege privind modificarea sistemului electoral, cel al PD (votul uninominal) cu 52 de voturi și cel al PSRM (mixt) – cu 74 de voturi, Comisia juridică, numiri și imunități a luat decizia de a comasa cele două proiecte de lege, luând ca bază proiectul socialiștilor. Ce-i drept, niciunul din elementele definitorii ale proiectului democraților, cum ar fi posibilitatea demiterii deputaților, nu s-a regăsit în noul proiect de lege.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, democrata Raisa Apolschi a menționat că membrii comisiei au luat act de „dezbaterile publice largi și transparente care au avut loc la acest subiect, de propunerile și sugestiile conceptuale parvenite din partea societății și actorilor electorali și consideră oportună comasarea și înglobarea a proiectelor 60 și 123”.

„Astfel, proiectul comasat și înglobat va cuprinde următoarele elemente conceptuale agreate: Deputații vor fi aleși în baza sistemului electoral mixt în baza conceptului proiectului 123 (notă: cel al PSRM), pe circumscripții electorale uninominale vor fi aleși 51 deputați, prin vot direct, cu majoritatea relativă și fără prag de validare. Deputatul ales pe circumscripții uninominale nu va putea revocat prin referendum local (notă: așa cum prevedea proiectul PDM), deputații din circumscripții uninominale vor colecta cel puțin 600 de semnături, în localitățile din stânga Nistrului se vor organiza alegeri conform propunerilor proiectului 123. Prevederile similare din ambele proiecte vor fi înglobate în textul consolidat”, a menționat Apolschi de la tribuna Parlamentului.

Astfel, potrivit lui Apolschi, decizia comisiei privind comasarea celor două proiecte a fost adoptată cu unanimitate de voturi. „În termen de cinci zile Comisia va definitiva textul consolidat al proiectului de lege pentru a fi remis tuturor deputaților, comisiilor parlamentare , Guvernului și Comisiei de la Veneția”, a mai menționat Raisa Apolschi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...