În cadrul unei conferinţe de presă, Peter Szijjarto a precizat că acuzaţiile făcute de către Frans Timmermans sunt "inacceptabile şi scandaloase", adăugând că "Ungaria a avut cele mai multe demersuri împotriva antisemitismului în Europa".

"Am introdus ziua memorială dedicată victimelor Holocaustului şi am renovat sinagogi, atât în Ungaria, cât şi în afara graniţelor. Totodată, am stabilit că negarea Holocaustului este o infracţiune. Avem toleranţă zero pentru antisemitism. Sistemul constituţional din Ungaria, plasat pe fundaţii noi, garantează siguranţa evreilor maghiari, care sunt o parte integrantă a Ungariei. Comunitatea evreilor din Ungaria poate să conteze pe respectul, prietenia şi protecţia guvernului ungar", a spus Szijjarto.

Miercuri, preşedintele Ungariei, Viktor Orban, a spus în Parlamentul European că omul de afaceri George Soros este "un speculator financiar american care atacă Ungaria şi care a distrus vieţile a milioane de europeni". Totodată, Orban crede că Soros vrea să submineze Europa prin susţinerea imigranţilor, catalogându-l drept "calul troian al terorismului".

Ulterior, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus că declaraţiile lui Orban l-au îngrozit, întrucât constituie "o dovadă clară de antisemitism".

Peter Szijjarto a subliniat că acuzaţiile făcute Timmermans sunt un atac serios la adresa Ungariei, iar dacă un oficial UE "prejudiciază în mod grav un stat membru pe astfel de teme, nu există altă opţiune decât demisia din această poziţie".

Şeful diplomaţiei de la Budapesta consideră că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene este "un laş", iar remarcile sale sunt "grave şi nefondate".

"În loc să i le transmită lui Viktor Orban faţă în faţă, Timmermans a făcut declaraţiile în ultimul moment, fără să poată răspunde cineva în timp util", a mai spus Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe a recunoscut că ţara sa a avut dispute serioase cu George Soros, dar situaţiile "n-au avut nimic de-a face cu originea sau religia lui".