Organizaţia franco-germană SOS Mediterranee a anunţat pe Twitter că una din navele sale a interceptat 20 de ambarcaţiuni cu imigranţi. O astfel de barcă transportă de obicei în jur de 100 de persoane, ceea ce înseamnă că în total ar putea fi vorba de aproximativ 2.000 de imigranţi.

O purtătoare de cuvânt a SOS Mediterranee a declarat pentru DPA că operaţiunile de salvare sunt dificile şi că la faţa locului se mai află paza de coastă italiană şi Medici fără Frontiere.

Între timp, un alt vas al organizaţiei Medici fără Frontiere a andocat în portul Catania, din Sicilia, transportând cadavrele a şase imigranţi. Este pentru prima dată când o navă de salvare soseşte într-un port fără a aduce niciun supravieţuitor, a subliniat MFF.

Un alt vas, al fundaţiei malteze MOAS, urmează să ajungă în Catania sâmbătă cu 394 de supravieţuitori, printre care un rănit grav prin împuşcare, şi trupul neînsufleţit al unui adolescent împuşcat de traficanţi ''care i-au vrut şapca de baseball'', a declarat o purtătoare de cuvânt a MOAS, citând relatările altor imigranţi.

Anterior, Riccardo Gatti de la asociaţia spaniolă Pro Activa Open Arms a vorbit, într-o conferinţă de presă în Senatul italian, despre o operaţiune în desfăşurare pentru salvarea a 1.000-1.500 de imigranţi aflaţi în 11 ambarcaţiuni pneumatice.