Votul uninominal, votat în primă lectură!

Parlamentul a aprobat vineri, 5 mai, în prima lectură proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal. Proiectul a fost aprobat cu votul a 52 de deputaţi.

În lectură finală, documentul urmează să fie adoptat după prezentarea avizului Comisiei de la Veneţia.

Astfel, în conformitate cu prevederile acestui proiect, în Republica Moldova vor fi constituite 101 circumscripții electorale. În fiecare circumscripţie se va vota un deputat.

Circumscripțiile pentru moldovenii din Diasporă urmează să fie înființate în funcție de numărul alegătorilor. Astfel, se va organiza iniţial înregistrarea prealabilă a alegătorilor şi în funcţie de rezultate se vor forma circumscripţiile uninominale.

În regiunea transnistreană urmează să fie create circumscripții electorale, în funcţie de numărul votanţilor din zonă, însă alegeri în raioanele respective urmează a fi organizate doar atunci când va fi posibil.

Potrivit proiectului, un deputat nu va putea fi revocat din funcţie în primul sau în ultimul an de mandat.

Revocarea deputatului se va face prin referendum local. Pentru revocare vor fi necesare voturile a cel puțin jumătate din numărul total de alegători, dar nu mai puține decât numărul celor care l-au ales pe deputatul respectiv.

Un alt element important constituie faptul că toţi candidaţii vor trebui să depună cazierul de integritate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.