Linkuri accesibilitate

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, trecerea la sistemul electoral mixt


Parlamentul a adoptat vineri, în prima lectură, trecerea la sistemul electoral mixt, un compromis negociat de Partidul Democrat cu opoziția socialistă.

Ulterior, la o conferință de presă, președintele Andrian Candu a declarat că era un „compromis necesar pentru binele țării”, chiar dacă Partidul Democrat și-ar fi dorit sistemul uninominal. Tot Candu a precizat că votul final nu va avea loc înainte de avizul final al Comisiei de la Veneția, așteptat în iunie.

Inițial, pe ordinea de zi fuseseră introduse, inopinat, două proiecte de lege: cel pentru trecerea la sistemul uninominal, promovat de Partidul Democrat și cel pentru trecerea la sistemul mixt, înaintat de Partidul Socialiștilor, la inițiativa președintelui țării.

Joi, când în Biroul permanent s-a stabilit agenda ședinței de vineri, 5 mai, nimeni nu a pomenit discutarea schimbării sistemului electoral.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile și ai unor partide, s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva dezbaterii inopinate de astăzi a modificărilor la sistemul electoral. Potrivit Agora.md, ulterior li s-au alăturat deputații comuniști și cei liberal democrați.

XS
SM
MD
LG